Gå til hovedindhold

Her kan du læse mere om vores pladsanvisnings-kriterier

Her er uddybende oplysninger om opskrivning til pasning, pladsanvisningskriterier, søskendehensyn, pasningsdistrikter og meget mere.

27. apr. 2024
  • Læs op

Indhold

    På denne side har vi samlet ofte stillede spørgsmål og svar om pladsanvisning til dagtilbud, og du kan se, hvordan vi gør, når vi tildeler pladserne til børnene. Dagtilbud er dagpleje, vuggestuer og børnehaver. 

     

    Opskrivning, herunder tilflyttere

    Distrikter

    Anvisningskriterier

    Søskende

    Betyder nummer 1 på ventelisten at barnet får den næste plads?

    Særlige behov

    Økonomisk friplads

    Hvordan får jeg at vide at mit barn har fået en plads?

    Hvad sker der hvis jeg svarer for sent på et tilbud?

    Hvad betyder pasningsgaranti?

    Hvordan udmelder jeg mit barn?

    Hvad er en orlovsplads (midlertidig udmeldelse?

    Opskrivning

    Du kan skrive dit barn på ventelisten, når det er født eller har fået dansk cpr.nr. 
    Hvis du skriver dit barn op, inden det bliver 3 måneder, så er det fødselsdatoen, der giver anciennitet og bliver opskrivningsdatoen.  
    Efter de første 3 måneder er det den aktuelle opskrivningsdato, der giver anciennitet.

     
    Skriv dit barn op via ”Den digitale pladsanvisning” (link) med en behovsdato til den 1. eller den 16. i en måned.  

    Du kan løbende ændre mellem prioriteringer i de opskrevne ønsker med samme opskrivningsdato. Hvis du laver en opskrivning til nyt specifikt tilbud, udløser det ny opskrivningsdato til det specifikke tilbud, og dit barn kan på denne måde have flere opskrivningsdatoer.

     
    Opskrivningsdatoen følger med barnet til et nyt ønske i det tilfælde, at en dagplejers ansættelsesforhold stopper, eller et børnehus lukker. Konkret betyder det, at barnets opskrivningsdato overføres til et nyt ønske om en specifik dagplejer eller vuggestue/børnehave på ventelisten.


    Hvis du er ved at flytte til Ikast-Brande Kommune, kan du skrive dit barn op på samme måde som dem, der allerede bor i kommunen, og dit barn er omfattet af de samme retningslinjer for anvisning af pladser på dagtilbudsområdet fra det tidspunkt, hvor barnet bliver skrevet på venteliste.

    Pasning af dit barn er dog betinget af, at familien enten er bosiddende i kommunen, når dit barn skal passes, eller at den kommune, du bor i, har givet tilsagn om betaling af pladsen i Ikast-Brande Kommune. 

    Hvilke distrikter er der i Ikast-Brande Kommune?

    Ikast-Brandes Kommunes dagtilbud er inddelt i 4 anvisningsdistrikter, som er

    • Ikast inklusive Isenvad

    • Bording og Engesvang

    • Brande inklusive Uhre og Blåhøj

    • Højderyggen (Nørre Snede, Klovborg, Hampen og Ejstrupholm)

    Anvisningsdistrikterne har betydning, når vi skal finde en garantiplads til dig. Du kan nemlig godt søge om pladser i flere distrikter, hvis det fx passer godt i forhold til dit arbejde eller andre forhold. 
    Vi forsøger altid at opfylde dine ønsker om dagtilbudsplads, og anvisninger af pladser udenfor anvisningsdistrikt eller dine øvrige ønsker foregår i dialog med dig. 

    Som udgangspunkt stræber vi i pladsanvisningen altid efter at imødekomme dine ønsker for dit barn, som det primære. Dagtilbudsloven betyder, at Ikast-Brande Kommune skal opfylde pasningsgarantien inden for 3 måneder fra opskrivning.

    Dagtilbudsloven forholder sig ikke til distrikter eller afstand, og vi har derfor opfyldt pasningsgarantien, når der vi kan anvise dit barn en plads et sted i kommunen.

    Hvordan anviser I pladserne?

    I Ikast-Brande Kommune fordeler vi pasningspladserne efter opskrivningsdatoen ud fra følgende kriterier i prioriteret rækkefølge:

    1. Børn med særlige behov

    2. Søskendehensyn

    3. Forældrenes ønsker

    4. Pasningsgaranti

    Hvis kriterierne i punkt 1 og 2 er ens, vil et barn, hvor forældrene har den ledige plads som ønske nr. 1, komme før et barn, der har den ledige plads som ønske nr. 2.

    Hvad med søskende?

    Vi kan tilbyde fortrinsret til børn, der har søskende i samme dagtilbud. Det kan vi tilbyde, når der er en ledig plads på det tidspunkt, dit barn har behovsdato, og dit barn og dets søskende har minimum 1 måned sammen i dagtilbuddet.

    Tilbuddet gælder i børnehaver og børnehuse, dvs. både internt i børnehaver, internt i vuggestuer og for søskende på tværs af vuggestuer og børnehaver i samme børnehus. 

    Søskendebegrebet omfatter:

    1.      biologiske søskende.

    2.      adopterede søskende.

    3.      sammenbragte børn med ophold i samme hjem.

    Børn af ikke-samlevende forældre med fælles forældremyndighed, som bor lige meget hos begge forældre, medregnes som søskende hos den af forældrene, hvor de er tilmeldt folkeregisteradressen.

    Søskendebegrebet er det samme, uanset om der er tale om dagtilbud, fritids- og klubtilbud, SFO eller privat pasning.

    Er jeg sikker på mit barn får den næste plads, hvis det står som nr. 1 på ventelisten?

    Nej, så enkelt er det ikke. Vi tildeler først pladser til børn med særlige behov, dernæst søskende til allerede indskrevne børn.
    Læs mere om prioriteringen, når vi tildeler pladser til børnene her ovenfor.

    Mit barn har særlige behov, bliver der taget hensyn til det?

    Alle dagtilbud, hvad enten det er dagpleje eller børnehus er vant til at drage omsorg og skabe gode rammer for børn med særlige behov, eksempelvis diabetes, præmature, cerebral parese, diverse allergier, børn med autisme eller ADHD.

    Derfor anvises pladser til børn med disse udfordringer på lige vilkår med andre børn, med en særlig opmærksomhed på at skabe en god overlevering af viden fra dig som forælder til det tilbud, hvor dit barn skal starte. Her hjælper sundhedsplejen også gerne til. 

    I helt særlige tilfælde kan der være livssituationer og -vilkår som gør, at barnets behov ikke kan imødekommes i dagplejen eller børnehusene. I de tilfælde kan der gennem et visitationsudvalg tages stilling til, hvilket tilbud der vil være det bedste match.

    For at komme i betragtning til et visiteret tilbud skal der ligge sundhedsfaglig, socialfaglig eller pædagogisk dokumentation for barnets udfordringer som skal være af både fysisk og psykisk karakter og have en betydelig indvirkning på barnets udvikling. Hvis du ønsker at høre mere kan du kontakte en af følgende:

    Sundhedsplejen

    Dagtilbudschef

    Leder af PPR

    Leder af dagpleje eller børnehus, hvis dit barn allerede er indmeldt.

    Et visiteret tilbud kan enten være specifik dagplejer, børnehus eller specialtilbud på Lysholt i Ikast alt efter hvad visitationsudvalget vurderer. 

    Kan jeg søge om økonomisk friplads?

    Du kan søge økonomisk friplads hvis din husstandsindtægt i 2024 er under 622.200 kr.
    Du søger via Digital Pladsanvisning.

    Hvordan får jeg at vide at mit barn har fået en plads?

    Det gør du via ”Den digitale pladsanvisning” (link).

    Hvis du er tilmeldt digital kommunikation i digital pladsanvisning, får du en mail om, at der ligger et tilbud til dit barn i digital pladsanvisning under POST. Hvis du har en digital postkasse, vil du også modtage tilbuddet i e-boks. Hvis ikke, modtager du tilbuddet med post. Der er i begge tilfælde en kort tidsfrist for svar, og det er dit eget ansvar at overholde tidsfristen.

    Hvad hvis jeg ikke får svaret inden for tidsfristen?

    Hvis du ikke får svaret indenfor tidsfristen, går vi ud fra, du ikke er interesseret i en plads, og dit barn bliver slettet fra ventelisten. Du er altid velkommen til at skrive barnet op igen, hvis I får behov for en plads.

    Hvad er pasningsgaranti?

    Ikast-Brande Kommune har pasningsgaranti. Det betyder, at vi kan tilbyde en plads i dagtilbud til alle børn i alderen 26 uger og indtil barnets skolestart senest tre måneder efter opskrivning, dog tidligst fra behovsdatoen.

    Vi tilstræber, at du får en plads til dit barn inden for det anvisningsdistrikt, hvor barnet bor, eller har søgt om plads. Det kan være nødvendigt at tilbyde en plads uden for eget anvisningsdistrikt. Hvis der bliver en ledig plads i barnets eget anvisningsdistrikt, er der mulighed for at vende tilbage.

    Du kan også frasige dig pasningsgarantien og blive på ventelisten til ét specifikt tilbud; enten dagplejer, vuggestue eller børnehave. Her bliver dit barn tilbudt plads, når det bliver dit barns tur efter vores regler for anvisning.

    Hvordan udmelder jeg mit barn?

    Meld dit barn ud via ”Den digitale pladsanvisning” (link) med en måneds varsel inden den 15. eller den sidste dag i en måned. Udmeldelsen har virkning fra den 1. eller 16. i efterfølgende måned.


    Der er opsigelsesvarsel for dit barns plads, og du skal betale for dit barns plads indtil det er udløbet. Det skal du også, selvom du opsiger pladsen, inden barnet er startet op, hvis opsigelsesvarslet ikke er udløbet.

    Vær opmærksom på, at du også har mulighed for at få en orlovsplads, der er en midlertidig udmeldelse, hvis det er en kortere periode, du vil tage dit barn ud af dagtilbuddet. 

    Orlovsplads

    Du kan melde dit barn ud af barnets dagtilbud i en periode og få en garanti for, at barnet kan få en plads i samme børnehus/børnehave igen.

    Ikast-Brande Kommune kan give orlovsplads i minimum 2 måneder og maksimalt 1 år. Du kan søge om forlængelse, dog kun så længe, at barnets alder svarer til den pågældende type dagtilbud.

    Vi giver ikke orlovsplads til ansøgninger, der kun vedrører 2 af månederne juni, juli og august.

    Lederen af barnets dagtilbud skal have ansøgningen om orlovsplads med en måneds varsel inden den 15. eller den sidste i en måned.

    Hvis der sker ændringer i den periode, hvor der er søgt orlovsplads, kan genindmeldelse ske med 14 dages varsel ved henvendelse til dagtilbuddet, med optagelse til den 1. eller 16. i måneden.

    Vær opmærksom på, at vi ikke giver orlovsplads til børn, der er indmeldt i dagplejen.