Gå til hovedindhold

Medaljer til tre seje børn - med seje fædre

Hvis Carl på 9 år, Rasmus på 10 år og Zenia på 12 år fra Ikast har medalje på i skole en af de kommende dage, er der en rigtig god forklaring

Udlevering af børnemedaljer

Indhold

    Over 1000 danskere er lige nu udsendt til områder med krige og konflikter. Siden 1948 har mere end 60.000 danskere været udsendt til missioner over hele verden.

    I skrivende stund bor 299 af veteranerne i Ikast-Brande Kommune, og derfor var de 5. september inviteret til en markering af den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Det skulle foregå på Artium i Brande - men det store arrangement måtte aflyses på grund af for få tilmeldinger.

    Én af de planlagte handlinger ved flagdagen kunne dog gennemføres for nogle af de få tilmeldte. Nemlig uddelingen af Børnemedaljer, som kommunaldirektør Flemming Storgaard fik æren af at stå for. Det foregik ved en hurtigt arrangeret seance på rådhuset, hvor 10-årige Rasmus fulgtes med forældrene Thomas Flarup og Annette Iversen. 46-årige Thomas Flarup var i fuld uniform prydet med forskellige medaljer, som han blandt andet har modtaget gennem sin tid i det tidligere Jugoslavien.

    Børnene Carl på 9 år og Zenia på 12 år fulgtes med far Allan Holm, der er 46 år og har været udsendt til Kosovo og Afghanistan. Han var i civilt tøj, da han stoppede som soldat i 2015 efter i alt 18 års militærtjeneste.

    En hyldest til familierne

    Bordet på borgmesterkontoret var dækket op med slik, kager og sodavand til børnene. Plus kaffe til de voksne. Mens børnene spiste, fortalte Flemming Storgaard lidt om baggrunden for den officielle flagdag, hvor hæderen ikke alene er rettet mod nuværende og tidligere udsendte soldater, politifolk, redningsfolk, sundhedspersonale og folk fra Udenrigsministeriet. Også de pårørende får en særlig tanke med på vejen. Alle dem, der sidder hjemme med savnet og uvisheden. Dem som må undvære et familiemedlem i mange måneder. Ofte med kort varsel.

    - Som samfund vil vi gerne hylde veteranerne og deres familier. I gør alle en indsats for Danmark, sagde Flemming Storgaard og fortsatte:

    - Vi plejer godt at kunne mønstre mange til flagdagen, så det er ærgerligt at måtte aflyse det store arrangement i Brande. Alle 299 veteraner her i Ikast-Brande Kommune har fået en invitation i deres e-Boks. Samtidig har vi annonceret og sendt en pressemeddelelse ud, men nogle veteraner er måske stadig tjenestegørende, og der er flere større arrangementer på dagen i blandt andet Skjern og Karup, som muligvis har trukket en del til. Men derfor skal I børn jo ikke snydes. I har haft jeres fædre udsendt, og det er svært at skulle undvære sin far i lang tid. Derfor fortjener I Børnemedaljen.

    Noget at være stolte af

    Medaljen er skabt af Familienetværket, der også står bag den gule sløjfe, som mange med relation til en udsendt bærer på tøjet eller sætter som klistermærke på bilen.

    - Jeg synes, det er en fin idé med børnemedaljen, og det gør børnene rigtig stolte, sagde Thomas Flarup.

    - Uanset om en soldat har været udsendt for nyligt eller for længere tid siden, kan vedkommende jo bære rundt på nogle ubehagelige oplevelser, som de må leve med, og som børnene godt kan mærke. Så en udsendelse påvirker familien i mange år, supplerede Annette Iversen.

    Hun fortalte, at datteren Karoline på 16 år modtog børnemedaljen for fem år siden ved et arrangement i Karup.

    - Karoline tager den på til forskellige anledninger, for hun synes, det er en sej medalje, sagde Annette Iversen.

    Kommunaldirektøren uddelte diplomer til børnene, og gav medaljerne til fædrene, som fik æren af at sætte dem fast på børnene trøjer.

    De tre hovedpersoner var noget benovede over at sidde på borgmesterkontoret foran kommunaldirektøren og modtage diplomer og medaljer.
    Men stoltheden i ansigterne var ikke til at tage fejl af.

    - I må gerne have medaljen på i skole, lød opfordringen med et smil fra Flemming Storgaard.