Gå til hovedindhold

Pressemeddelelse: Søskendekursus

Pressemeddelelse: Søskendekursus

Indhold

  Nyt tilbud til søskende til børn med handicap og deres forældre

  Søskende til børn med handicap kan være en udsat gruppe, da de er i øget risiko for at mistrives. Ikast-Brande Kommune har længe gerne villet yde en indsats for at forebygge mistrivsel, og det er nu blevet muligt med deltagelse i et projekt støttet af midler fra Socialstyrelsen.

  I øjeblikket er projektet ved at blive færdigplanlagt og sidst på året vil der være et kursustilbud til denne målgruppe. Tilbuddet hedder SIBS søskendekursus, og på kurset deltager søskende sammen med en forælder. SIBS er en forkortelse for siblings, som er det engelske ord for søskende, men kurset er udviklet i Norge.

  Hvad er SIBS søskendekursus?

  På SIBS søskendekursus får deltagerne nye redskaber til at styrke kommunikationen i familien og redskaber til at mestre det vilkår, det er at have en søskende, som har et handicap. 

  Målgruppen er børn i alderen 8-16 år, som har en søskende med et handicap. Børnene deltager sammen med en forælder. Kurset er således lige så meget et forældrekursus – og håbet er, at forældre og søskende vil tage samtalemodellerne, som de lærer på SIBS søskendekursus, med sig hjem og bruge dem fremover.

  SIBS søskendekursus ledes af uddannede SIBS-gruppeledere, som kommunen i øjeblikket er ved at få uddannet. På kurset veksler man mellem at være i henholdsvis børne- og forældregruppe og have tid til samtale mellem forældre og barn om, hvordan det er at have en søskende med handicap.

  Ikast-Brande Kommune afprøver SIBS søskendekursus sammen med Socialstyrelsen og en række andre kommuner. VIVE, som er Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er tilkoblet projektet for at forske i effekten af SIBS søskendekursus i Danmark.

  Børne Kultur og Fritidsudvalget er blevet orienteret om kurset, og fra politisk side er der vist stor interesse for at følge projektet. Annette Mosegaard, formand for Børne-, Kultur-, og Fritidsudvalget udtaler: “I udvalget synes vi, det er en vigtig indsats, og det er afgørende at begrebet handicap gælder både fysiske og psykiske handicap. Det kan være lige så svært at være søskende til et familiemedlem med psykiske handicap som det kan være, hvis er er tale om fysiske handicap. Derfor kan man deltage som søskende i dette kursus, uanset om ens søskende har fysisk eller psykisk handicap”.

  Hvornår starter det – og hvordan kommer man med?

  I løbet af september måned åbner Ikast-Brande Kommune for en SIBS-hjemmeside og for tilmelding til SIBS søskendekursus. Interesserede borgere kan holde øje med kommunens facebookside og hjemmeside.

   

  For yderligere information:

  Hans Jørgen Jensen, Leder af Familiehuset:                                           Tlf.: 2055 1959

  Marianne Jørgensen, Udviklingskonsulent:                                             Tlf.: 3067 0437