Gå til hovedindhold

Tillæg nr. 14 til Ikast-Brande Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan nr. 428 for Boligområde, Præstelunden, Brande

Ikast-Brande Kommune offentliggør hermed en endelig vedtagelse af en lokalplan og et kommuneplantillæg.

29. mar. 2023
  • Læs op

Indhold

    Den 21. marts 2023 vedtog Ikast-Brande Kommune ovenstående planer endeligt. Planerne er offentligt bekendtgjort den 29. marts 2023.

    Du kan finde planerne som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter". 

    Forslag til planerne har været i offentlig høring i perioden fra den 4. januar 2023 til den 8. marts 2023.

    Høringsperioden er nu overstået, og der er ikke kommet nogen indsigelser eller bemærkninger til planerne. Derfor har Ikast-Brande Kommune administrativt vedtaget planerne endeligt uden ændringer.

    I forhold til planforslagene, der var i offentlig høring, er der kun foretaget mindre, redaktionelle ændringer i de endelige planer.

    Formålet med Kommuneplantillæg nr. 14 er, at tilpasse afgrænsningen af tre af kommuneplanens  eksisterende rammeområder, så kommuneplanen kommer i overensstemmelse med Lokalplan nr. 428. Tillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Formålet med Lokalplan nr. 428 er at udlægge området ved den tidligere Præstelundskole i Brande til boligområde og rekreativt område. Lokalplanen fastsætter desuden bestemmelser for udstykning, placering og udformning af ny bebyggelse samt benyttelse af eksisterende byggeri i planområdet.

    Ved endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 428 aflyses partiel byplanvedtægt nr. 1 for Brande kommune "for området omkring stadion, Præstelundskolen, renseanlægget og Aagade" for den del af byplanvedtægtens område, som vedrører Lokalplan nr. 428. Desuden aflyses lokalplan nr. 203 "Daginstitution, Ågade, Brande" for den del af lokalplanområdet, som vedrører Lokalplan nr. 428. Som følge af mindre skelforandringer er to små arealer, omfattet af lokalplan nr. 76 og nr. 96, også omfattet af lokalplan nr. 428. Lokalplan nr. 76 og nr. 96 ophæves derfor for det område, der er omfattet af lokalplan nr. 428.

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.

     

    Klagevejledning

    Planerne er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planerne til Planklagenævnet, når planerne er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planerne kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over planernes indhold eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her