Frivillighed i Ikast-Brande Kommune

Her finder du information, regler og retningslinjer samt kommunens værdisæt omkring samarbejdet med frivillighed og foreningsliv.

Værdisæt for samarbejdet med frivillige

Siden er under udarbejdelse

Forsikring

Frivillige der yder en frivillig indsats på/hos eller i samarbejde med en institution i Ikast-Brande Kommune er forsikret på samme vilkår som kommunens ansatte. Kommer den frivillige til at lave skade på en ting, en anden person eller sig selv er den frivillige forsikret på kommunens ansvarsforsikring på lige fod med medarbejderne i kommunen. Skulle der opstå et behov for at anmelde en eventuel skade skal den nærmeste kommunale leder underskrive, at den frivillige i skadesøjeblikket ydede en frivillig indsats i tilknytning til institutionen da skaden indtraf.

Kan den kommunale leder ikke underskrive, at skaden indtraf under en aktivitet, der har tilknytning til den frivillige indsats på/hos eller i samarbejde med institutionen, har kommunen ikke hjemmel til at dække skaden. Er du medlem af en forening vil du som ofte være dækket gennem foreninger. Vi anbefaler derfor at du undersøger, om foreningen har tegnet en forsikring for sine medlemmer, og om du er dækket af denne.

Har du spørgsmål til ovenstående kan du kontakte Ikast-Brande Kommunes forsikringskonsulent Erik Hausted, erhau@ikast-brande.dk

Du kan læse mere om forsikring af frivillige i pjecen her

Persondata, GDPR og tavshedspligt

Som frivillig skal du forholde dig til de regler der er i databeskyttelsesforordningen. Yder du en frivillig indsats på/hos eller i samarbejde med en kommunal institution er det vigtigt, at du er opmærksom på omgangen med persondata og personfølsomme oplysninger. Du kan læse mere om regler for persondata på dette link: https://frivillighed.dk/guides/regler-for-persondata-i-foreninger-0

Tavshedspligt
    Du er som frivillig altid omfattet af straffelovens generelle bestemmelser om tavshedspligt, som betyder, at du som frivillig ikke må videregive private billeder og personlige oplysninger om andres private forhold.

Den generelle tavshedspligt gælder alle privatpersoner.

Husk at tavshedspligten ikke ophører, selvom dit frivillige engagement ophører.

Børneattest

Alle foreninger og aftenskoler, der modtager tilskud eller låner/lejer lokaler af Ikast-Brande Kommune, skal én gang om året indsende en erklæring om indhentelse af børneattester. Dette gælder også for foreninger og/eller aftenskoler, som ikke har medlemmer under 15 år.

En børneattest indeholder bl.a. oplysninger om overtrædelse af straffelovens regler om seksuelle krænkelser af børn under 15 år. Loven om indhentelse af børneattester har dermed til formål at sikre, at personer, som tidligere er dømt for forbrydelser mod børn, ikke uden en forenings forudgående kendskab, kan få en ledende rolle i foreningen.

Foreninger skal bestille børneattester på medarbejdere og frivillige mm., der har eller har mulighed for at opnå direkte kontakt med børn og unge under 15 år. Den frivillige skal give samtykke til udstedelse af attesten.

Børneattesterne kan indhentes digitalt hos politiet, mens erklæringen om indhentelse af børneattester digitalt skal afgives via virk.dk. Herefter skal du indsende erklæringen til Ikast-Brande Kommune via denne formular.

Du kan læse mere om børneattester i bekendtgørelsen af lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale m.v. - (for english, please click here).

Du kan også få svar på mange af dine spørgsmål i denne vejledning om indhentelse af børneattest på Kulturministeriets område.

CVR, NemID og foreningskonto

Siden er under opbygning

Mødereferater fra frivillighed og foreningsliv