Pressemeddelelse: Ikast-Brande vedtager visionær klimaplan
Byrådet i Ikast-Brande, Danmarks grønne erhvervskommune, har vedtaget sin ambitiøse
DK-2020 klimaplan. Hele kommunens samlede CO2-udledning skal gå i nul i 2050, og samtidigt skal konsekvenserne af klimaforandringerne håndteres eller forebygges.

- Vi skal sammen udvikle morgendagens grønne landbrug og erhverv, siger Kasper Pauli Pedersen, formand for Klima, Natur og Bæredygtighedsudvalget.
- Nu forpligter vi hinanden på, at vi vil arbejde målrettet med klimaet, og samtidig er vi fuldt bevidst om, at det er en stor opgave, som berører mange parter, siger borgmester Ib Lauritsen.
- Vi er en produktionskommune med et stærkt erhvervsliv og øvelsen bliver nu i fællesskab med alle disse aktører at finde vejen i den grønne omstilling, så det ikke bliver på bekostning af jobs og økonomi. Vi skal altså hverken nedlægge erhverv eller landbrug, som er en stor nettoudleder til vores CO2-regnskab, men vi skal sammen udvikle morgendagens grønne landbrug og erhverv, siger Kasper Pauli Pedersen, formand for Klima, Natur og Bæredygtighedsudvalget.
Foreholdt om det slet ikke vil betyde ændringer i fremtiden, udtaler Kasper Pauli Pedersen:
- Selvfølgelig vil vi i fremtiden være vidne til ændringer. Pointen er bare, at vi skal bibeholde at være en produktionskommune, også selvom produktionen kan ændre sig, og her skal vi være omstillingsparate og klar til at producere i overensstemmelse med efterspørgslen i en grønnere økonomi.
Bag den ambitiøse plan ligger et grundigt administrativt forarbejde, der bygger på fakta og analyser. Klimaforandringer ses allerede nu, og selvom de værste scenarier kan forebygges ved nedbringe CO2-udledningen, kan klimaforandringer de næste 10, 20 og 30 år ikke undgås. Flere skybrud, varmere temperaturer og højt grundvand kan få konsekvenser for borgere, erhvervsliv og natur i kommunen.
- Alt det skal vi være klar til håndtere. Derfor bruger vi også klimaplanen som det strategiske bagtæppe, når vi skal planlægge og have sammentænkt kommunens udvikling med både natur og klima, siger Kasper Pauli Pedersen.
2050 kan lyde som en fjern tidshorisont, men for at kunne nå det, skal der sættes ind nu. Allerede i 2030 skal Ikast-Brande Kommune som geografisk område blot udlede 30 procent CO2 - i forhold til hvad vi gjorde i 1990.
- Vi har politisk valgt at prioriterer de greb, hvor vi for alvor laver CO2-reduktioner. Med klimaplanen som rettesnor kommer vi til at lave grønne tiltag, der ændrer i den måde, vi lever, arbejder og færdes på - og netop på de store dagsordener som eksempelvis udbygning af VE anlæg skal politikerne altså træde i karakter og sætte mere fart på, siger Kasper Pauli Pedersen og fortsætter:
- Så er der hele spørgsmålet om, hvordan fremtidens borgere skal leve og have en mere klimavenlig hverdag. Det er en rigtig vigtig dagsorden, men vi tror ikke på den løftede pegefingers politik, vi tror derimod, at vi skal lade os inspirere af hinanden og give plads til i kommunalt regi, at de gode initiativer kan vokse nedefra. Vi vil gerne være med til at facilitere og understøtte, men vi kommer ikke med formaninger og dunker nogen oveni hovedet, vi tror simpelthen ikke på, at det får flere til at vælge de grønne løsninger.
- Den grønne omstilling skal ske i tæt partnerskab og dialog med landbrug, erhvervsliv, lokalråd og borgere. Klimaindsatsen kommer til at stå stærkere, hvis den giver mening og værdi for alle, udtaler Kasper Pauli Pedersen.
Ikast-Brande Kommunes nye DK-2020 klimaplan er gældende for perioden 2023-2027, men kan revideres i 2025, så mål og aktiviteter følger den hastige teknologiske og samfundsmæssige udvikling.
For yderligere information, kontakt:
- Ib Lauritsen, borgmester.
Telefon: 40302234. Mail: iblau@ikast-brande.dk - Kasper Pauli Pedersen, viceborgmester, formand for Klima-, Natur- og Bæredygtighedsudvalget.
Telefon: 60190217. Mail: kappe@ikast-brande.dk