Gå til hovedindhold

Verdensmålsgavlene

Verdensmålsgavlene er en international kunstattraktion bestående af 17 gavlkunstværker, skabt af 17 professionelle kunstnere til FN’s 17 Verdensmål.
Se filmen nederst på siden.

02. nov. 2023
 • Læs op

Indhold

  Verdensmålsgavlene kan opleves i 17 byer i ni jyske kommuner 

  Hvert gavlværk har fokus på ét af FN’s 17 verdensmål med betydning for den enkelte by. De 17 værker er opført i 17 forskellige kunstarter. Kunstværkerne er semipermanente og har en levetid til udgangen af 2027. Herefter må den enkelte lokale gavlejer beslutte, om værket skal forgå eller bestå.
  Ikast-Brande Kommune er projektejer.

  Idéen fra Brande

  Idéen er at videreudvikle den traditionelle gavlkunst, som den dynamiske midtjyske by Brande har været kendt for siden 1968, hvor otte kunstnere indtog byen med farver og murkunst hen over sommeren. Dengang var forventningen, at værkerne skulle forgå og males over efter kort tid. Flere af de oprindelige værker fra 1968 findes stadig i Brande. 

  Den lokale forankring

  Kunstnere er udvalgt efter et Open Call - af en tværgående kuratorgruppe med bl.a. Søren Taaning fra Skovsnogen, Katrine From fra Heart m.fl. De er garant for kunstattraktionens faglige niveau.
  Hele kunstprojektet - og processen fra idé til realisering foregår i 17 byers åbne rum - og dermed lige midt i borgernes hverdag. 
  Alle gavlene er nye bæredygtige kunstværker, der kobler kunst og Verdensmål i praksis i den enkelte by.