Gå til hovedindhold

Mål og retningslinjer

Ikast-Brande Kommunes mål og retningslinjer for vandforsyning og udnyttelse af grundvandsressourcen.

Vandstråle, der ramme hænder

Indhold

    Mål og retningslinjerne er inddelt i fire temaer med tilhørende mål: Forsyningsstruktur, Forsyningssikkerhed, Vandkvalitet og Vandressourcen.

    Forsyningsstruktur

    Målsætninger

    En robust og decentral forsyningsstruktur.

    Retningslinjer 

    1.1 Et alment vandværk er forpligtet til at tilkoble ejendomme inden for sit forsyningsområde.

    1.2 Inden for et selvforsyningsområde er en ejendom ikke sikret tilkobling til et alment vandværk.

    1.3 Tilladelse til helt eller delvist at erstatte vandforbruget fra et alment vandværk med indvinding fra egen boring til erhvervsformål kræver at følgende opfyldes:

    1.3.1 Vandinstallationer skal adskilles, så det sikres at vand fra det almene vandværk ikke kan blandes med vand fra egen boring. Adskillelse skal ske på ejers regning og minimum efter gældende standard DS/EN 1717 med tilbagestrømningssikring i kategori 4 eller 5 og med autoriseret eftersyn.

    Forsyningssikkerhed

    Målsætning

    En høj forsyningssikkerhed.

    Retningslinjer 

    2.1 Et alment vandværk skal have en beredskabsplan og en plan for strømsvigt.

    2.2 Et alment vandværk skal have minimum én nødforbindelse til et andet vandværk, eller vandværket skal have mindst to aktive indvindingsboringer.

    2.3 Et alment vandværk skal renovere og udbygge indvindingsboringer, vandbehandlingsanlæg og ledningsnet i et omfang, der sikrer, at forsyningssikkerhed og god vandkvalitet opretholdes. 

    2.4 Et alment vandværk skal til stadighed ligge inde med ajourførte ledningsplaner med oplysninger om beliggenhed, materiale, alder og dimension. Vandværket er forpligtet til at udlevere oplysningerne til kommunen på forespørgsel.

    2.5 Et alment vandværk skal oplyse Ikast-Brande Kommune om tilslutning af forbrugere.

    Vandkvalitet

    Målsætning

    En god drikkevandskvalitet til alle borgere og erhverv i kommunen.

    Retningslinjer 

    3.1 Grundvandet som drikkevandsressource skal beskyttes som beskrevet i "Indsatsplan til beskyttelse af grundvandet i Ikast-Brande Kommune".

    3.2 Drikkevandsforsyningen i Ikast-Brande Kommune skal baseres på indvinding af rent grundvand, som i videst muligt omfang kun gennemgår en simpel vandbehandling.

    3.3 For alle almene vandforsyninger skal kontrolprogrammet omfatte kontrol ved afgang vandværk for relevante parametre.

    3.4 Alle ikke-almene vandforsyninger, som i gennemsnit leverer mindre end 10 m³ vand pr. dag til mere end én husstand, og som ikke leverer vand som led i en kommerciel eller offentlig aktivitet, skal mindst hvert 4. år kontrollere vandet ved en forenklet kontrol.

    3.5 Der føres teknisk tilsyn med almene vandværker efter behov, dog mindst hvert 3. år. Derudover føres der tilsyn ved væsentlige ændringer i anlæggets indretning og drift, eller ved meddelelse af fornyet indvindingstilladelse.

    3.6 Der føres teknisk tilsyn med alle ikke-almene vandforsyningsanlæg, der er underlagt et kontrolprogram, efter behov og som udgangspunkt hvert 10. år.

    3.7 Tilladelse til videregående vandbehandling på et alment vandværk gives kun, hvis det økonomisk og teknisk er den bedste løsning for at sikre rent vand til borgerne.

    3.8 Hvor der gives tilladelse til videregående vandbehandling til ikke-almene vandforsyningsanlæg vil Ikast-Brande Kommune anbefale et kontrolprogram.

    Vandressourcen

    Målsætning

    At beskytte grundvandsressourcen for at sikre grundvandet i fremtiden.
    En bæredygtig udnyttelse af grundvandsressourcen

    Retningslinjer 

    4.1     Indvinding af grundvand vægtes efter nedenstående prioritering:
    4.1.1  Indvinding til drikkevandsforsyning.
    4.1.2  Indvinding til erhverv med krav om drikkevandskvalitet.
    4.1.3  Indvinding til erhverv uden krav om drikkevandskvalitet.
    4.1.4  Indvinding til havevanding og vanding af sportsanlæg.

    4.2    Der gives ikke tilladelse til indvinding af vand fra brønde.

    4.3    En boring må ikke erstattes af en ny boring uden forudgående anmeldelse, og ved en afstand over 5     meter fra den gamle boring må den nye boring ikke etableres uden tilladelse.

    4.4    En tilladelse til vandindvinding fornys kun, hvis der er et reelt behov. Har en indvindingstilladelse ikke    været benyttet over en periode på 5 år, kan tilladelsen som udgangspunkt ikke fornyes.

    4.5    En boring påbydes sløjfet, hvis den ikke har været benyttet 5 år i træk eller ikke har en gældende indvindingstilladelse.

    4.6    Ved fornyelse af en indvindingstilladelse til erhverv ses på det reelle behov, og der tildeles som udgangspunkt maksimalt en indvindingsmængde svarende til gennemsnittet af de indberettede vandmængder inden for de sidste 10 år + 40 %.

    4.7    Sekundavand kan efter en konkret vurdering anvendes til formål, som ikke kræver vand af drikkevandskvalitet.
    4.7.1  Anvendelse af sekundavand må kun finde sted i systemer, der er fuldstændigt adskilt fra de almene vandværkers ledningsnet, så det ikke medfører en risiko for forurening af drikkevand.

    4.8    En ny boring med indvindingsformål, der ikke kræver drikkevandskvalitet, skal:
    4.8.1  være så kort som muligt og skal som udgangspunkt ikke bores til de dybe magasiner, der er forbeholdt til drikkevand.
    4.8.2  placeres mindst 300 meter fra vandværkers, levnedsmiddelvirksomheders og kildevandsproducenters boringer.
    4.8.3  overholde afstandskrav i henhold til norm for mindre ikke-almene vandforsyningsanlæg (DS 441) og ligge mindst 300 meter fra kortlagte forurenede arealer og målsat grundvandsafhængig natur og målsatte vandløb.

    4.9    En ny boring til vanding, som ikke erstatter en anden indvinding, tildeles som udgangspunkt maksimalt 1.200 m3/ha.

    4.10    En ny boring til husdyrbrug tildeles en indvindingsmængde i henhold til norm for mindre ikke-almene vandforsyningsanlæg (DS 441).

    4.11    En ny boring til havevanding skal være så kort som muligt. Der bliver kun undtagelsesvist givet tilladelse til en havevandingsboring, der er dybere end 12 meter.