Gå til hovedindhold

Danmarks grønne erhvervskommune

Ikast-Brande Kommune er gang på gang kåret til at have Danmarks bedste erhvervsklima - af virksomhederne selv. Bag kåringen står DI (Dansk Industri).

 • Læs op

Indhold

  Ikast-Brande Kommune ligger i toppen, når det angår kommunalt erhvervsklima i Danmark. Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange kommunen har måttet vige førstepladsen, siden DI (Dansk Industri) begyndte at kåre det bedste kommunale erhvervsklima i 2010.

  12 ud af 14 år har Ikast-Brande Kommune modtaget guldmedaljen i erhvervsvenlighed.

  Dialogen mellem virksomhederne og kommunen er med til at skabe en smidigere sagsbehandling. Uanset om der er tale om byggeansøgninger, en sygedagpengesag eller noget helt tredje. Dialogen gør, at virksomhederne finder løsninger sammen med os på de udfordringer, som de står overfor, udtaler borgmester Ib Lauritsen.

  Hvordan indsamles data?

  DI (Dansk Industri) kårer hvert år Danmarks bedste erhvervskommune på baggrund af en række offentlige statistikker samt en årlig tilfredshedsundersøgelse.

  Undersøgelsen har til formål at indhente oplysninger om kommunerne, der ikke kan findes i offentlige statistikker, hvilket gør denne kåring unik.

  Virksomhederne bliver bedt om at vurdere kommunen i forhold til disse emner: 

  • Arbejdskraft.
  • Brug af private leverandører.
  • Digitale rammer.
  • Grøn udvikling.
  • Information og dialog med kommunen.
  • Infrastruktur og transport.
  • Overordnet erhvervsvenlighed.
  • Sagsbehandling.
  • Skatter, gebyrer og erhvervsarealer.
  • Uddannelse.

  Læs mere om Dansk Industris undersøgelse "Lokalt Erhvervsklima" 

  Ikast-Brande er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

  DI (Dansk Industri) har for 14. år i træk kortlagt den lokale erhvervsvenlighed i en stor undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner. For 12. gang indtager Ikast-Brande Kommune 1. pladsen.

  - Vi er meget stolte over at genvinde titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. 1. pladsen er resultatet af Ikast-Brande Kommunes DNA, vores hedekraft, hvor vi altid ser muligheder, og hvor både politikere og administration arbejder benhårdt og målrettet på at finde løsninger til gavn for erhvervsliv og borgere, udtaler Ib Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune.

  DI’s undersøgelse består af 10 kategorier, og Ikast-Brande Kommunes samlede topplacering i 2023 kan særligt tilskrives en høj tilfredshed på tværs af alle kategorier. Faktisk er Ikast-Brande gået frem i hele otte kategorier.

  I kategorierne Overordnet erhvervsvenlighed og Skatter, gebyrer og erhvervsarealer indtager Ikast-Brande Kommune førstepladsen. Det er bl.a. her, at mange lokale virksomheder svarer, at de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, og at der er attraktive erhvervsarealer til rådighed.

  - Vi er utroligt glade for den store tilfredshed blandt virksomhederne, og herunder at de anbefaler andre virksomheder at flytte her til Danmarks Grønne Erhvervskommune, siger Ib Lauritsen.

  Særligt mærkbart rykker Ikast-Brande hele 19 pladser frem i kategorien Brug af private leverandører og opnår dermed en 2. plads. Ikast-Brande rykker to pladser frem i kategorien Arbejdskraft til en 6. plads, og i kategorien Grøn Udvikling springer Ikast-Brande op fra en 19. plads til en 4. plads.

  Erhvervsvenlighed måles også på de mere bløde og langsigtede værdier som at sikre god skolegang og uddannelse til børn og unge. Det er vigtigt, at de fremtidige lokale medarbejdere får de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger.

  Ikast-Brande ligger på en 4. plads i kategorien Uddannelse, og den flotte placering kan tilskrives fremskridt på næsten alle statistiske indikatorer. Blandt andet ligger Ikast-Brande Kommune markant over landsgennemsnittet med erhvervspraktik, udvidet praktik, læringscases og skolebesøg på virksomheder.

  - Vores skoler og erhvervsliv har et godt samarbejde, som øger kendskabet til de forskelligartede virksomheder og de mange jobmuligheder. Samarbejdet motiverer også de unge til at tage en erhvervsuddannelse, siger Ib Lauritsen.

  Virksomhederne belønner også Ikast-Brande med en 4. plads i kategorien Information og dialog. Her er fokus på vigtigheden af den gode dialog mellem erhvervslivet, byrådet og kommunens forskellige afdelinger.
    

  For yderligere information, kontakt:

   

  Fakta:

  På landsplan indgår statistik samt svar fra i alt 7.950 virksomheder i undersøgelsen.

  Lokalt i Ikast-Brande har 79 virksomheder svaret på spørgsmålene fra DI, og besvarelserne repræsenterer minimum 5.528 arbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 29 procent af den private beskæftigelse.

  Ikast-Brande giver guldmedaljen videre - men er stadig på sejrspodiet i erhvervsvenlighed

  Dansk Industri kårer Ikast-Brande til at have landets tredjebedste erhvervsklima.

  Efter 11 gange at være tildelt titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune rykker Ikast-Brande i år til en tredjeplads i Dansk Industris landsdækkende måling. Vejen Kommune er nu nummer ét

  Dansk Industri har netop offentliggjort resultaterne for dette års erhvervsvenlighedsundersøgelse, og Ikast-Brande er den kommune i Midt- og Vestjylland, som giver de bedste erhvervsvilkår for virksomhederne.

  Men på landsplan er billedet anderledes. Efter at have indtaget den danske førsteplads i alt 11 gange - heraf ni i træk - er Ikast-Brande nu trådt to trin ned ad rangstigen og ligger på en samlet tredjeplads. Vejen Kommune indtager i 2022 førstepladsen på den ærefulde liste.

  - Stort tillykke til Vejen. Jeg håber, I bliver lige så glade for prisen, som vi er blevet tidligere, siger Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Lauritsen i en pressemeddelelse.

  DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Dertil er koblet en stor mængde statistik fra offentlige registre og myndigheder.

  Målingerne er indsamlet ved en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt over 38.300 virksomheder i perioden marts til juni 2022.

  Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Det gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på mange forskellige områder og ikke kun samlet set.

  At Ikast-Brandes guld nu er byttet ud med bronze, er helt i orden, mener Ib Lauritsen. Han understreger, at han naturligvis gerne havde beholdt førertrøjen, men konkurrencen er hård og fair.

  - Det er en pris med stor ære, men også en pris med store forpligtelser. Gennem årene har vi haft besøg fra mange kommuner. Flere gange. Alle vil jo gerne lære af nummer ét. Nu er det Vejens tur til at lære fra sig. Det kan de glæde sig til, siger Ib Lauritsen.

  I år er der tilføjet flere nye målepunkter til den landsdækkende undersøgelse, og nogle af dem er ikke i Ikast-Brandes favør. Eksempelvis punktet ”Cykelstinettets længde pr. kvadratkilometer areal i kommunen”, hvor Ikast-Brande ligger nummer 79.

  I kategorien Grøn Udvikling er Ikast-Brande faldet fra nummer 5 til nummer 19. Det skyldes blandt andet det nye målepunkt ”Andel grønne biler i den kommunale bilflåde”, hvor Ikast-Brande ligger nummer 81.

  - Her må vi sige, at der vist er plads til forbedring, lyder det fra Ib Lauritsen.

  På uddannelsesområdet er Ikast-Brande Kommune steget fra nummer 53 til nummer 4. Det store spring skyldes blandt andet en markant forbedring i ”Andel af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse”. Her er Ikast-Brande rykket fra plads nummer 29 til plads nummer 12.

  Borgmesteren kan også glæde sig over, at på ét meget vigtigt felt fastholder Ikast-Brande i 2022 sin førsteplads. Det er til spørgsmålet ”Tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed”. 

  Samtidig svarer hele 80 procent af de adspurgte virksomheder i Ikast-Brande ja til spørgsmålet: ”Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen?”. 18 procent svarer måske, og kun to procent anbefaler ikke.

  - De 80 procent ligger et flot stykke over landsgennemsnittet på 63 procent, så det kan vi godt være stolte af. Nu skal vi arbejde på at gøre endnu flere tilfredse, så de også kan hjælpe med at tiltrække arbejdspladser til Ikast-Brande Kommune, siger Ib Lauritsen.

  For yderligere information kontakt:

  • Borgmester Ib Lauritsen, tlf.: 40302234
  • Kommunaldirektør Flemming Storgaard, tlf. 22714505

  Ikast-Brande Kommune igen bedst i lokal erhvervsvenlighed

  Dansk Industri har for 11. gang kåret Ikast-Brande Kommune som landets mest erhvervsvenlige kommune.

  Lokal Erhvervsvenlighed 2021 er en ny undersøgelse, som er skabt på baggrund af tidligere undersøgelser fra Dansk Industri og Dansk Byggeri. Virksomhederne bedømmer kommunerne inden for ti kategorier, og her indtager Ikast-Brande Kommune ikke alene en samlet førsteplads - igen, men også førstepladsen i kategorien ”overordnet erhvervsvenlighed”. I følgende kategorier placerer kommunen sig desuden i top 5:

  • Information og dialog med kommunen
  • Skatter, gebyrer og erhvervsarealer
  • Arbejdskraft
  • Grøn udvikling
  • Brug af private leverandører

  Frugten af en fælles indsats

  Ved prisoverrækkelsen modtager borgmester Ib Lauritsen prisen på vegne af Ikast-Brande Byråd og sammen med repræsentanter fra Ikast-Brande Kommune og fra Dansk Industri.

  - Jeg er utrolig stolt af, at vi igen i år udmærker os som landets mest erhvervsvenlige kommune. Konkurrencen er hård, og vi bliver åndet i nakken. Jeg vil derfor gerne takke byrådet for, at vi altid har fokus på at finde løsninger og er enige om at skabe de bedst mulige rammevilkår for vores virksomheder. Det er helt afgørende for den fortsatte vækst og udvikling i Ikast-Brande Kommune og i det midtjyske område, udtaler Ib Lauritsen.

  - Jeg vil også gerne takke medarbejderne i administrationen og i hele kommunen for deres bidrag til den samlede erhvervsvenlighed. Gode rammevilkår for erhvervslivet er mange ting, og der er mange, der har en aktie i den førsteplads, afslutter borgmesteren.

  - Tillykke til Ikast-Brande.

  Prisoverrækkelsen sker i morgen kl. 08.00 på IBF Ikast, hvor borgmesteren modtager prisen sammen med resten af byrådet og med repræsentanter fra Dansk Industri.

  Pressen er velkommen til at deltage i prisoverrækkelsen.

  For yderligere information om undersøgelsen kontakt:

  • Borgmester Ib Lauritsen, tlf.: 40302234
  • Kommunaldirektør Flemming Storgaard, tlf. 22714505

  Ikast-Brande Kommune tager 1. pladsen i DI’s erhvervsklimaundersøgelse for 10. gang

  Dansk Industri har for tiende gang kåret Ikast-Brande som kommunen med landets bedste erhvervsklima. Kåringen sker på baggrund af en undersøgelse, som Dansk Industri har gennemført i elleve år om det lokale erhvervsklima.

  Dialog – dialog -dialog

  Virksomhederne og kommunerne er hinandens forudsætninger. Kommunerne skal sikre virksomhederne en smidig og hurtig sagsbehandling og gode rammebetingelser generelt. Vækst og udvikling i virksomhederne får flere borgere i arbejde og er medvirkende til kommunernes økonomi.

  En god dialog mellem erhvervslivet og kommunen er derfor meget vigtig, og topplaceringen kan bl.a. tilskrives en meget høj tilfredshed med dialogen med både politikere og embedsmænd.

  - Jeg er utrolig glad for, at vi endnu en gang bliver kåret til at have det bedste erhvervsklima. Vi lever igen op til Ikast-Brande Kommunes vision om at være Danmarks Erhvervskommune. Det er afgørende, at vi har en god dialog med virksomhederne, for det er med til at skabe en smidig sagsbehandling både i byggesager, sygedagpengesager eller noget helt tredje. Og virksomhederne har endda rost kommunen for at formidle væsentlig information, hvilket har været – og stadig er - særligt vigtigt for os under corona-pandemien, udtaler borgmester Ib Lauritsen.

  Flotte anbefalinger fra virksomhederne

  Kommunen har forbedret sig i fire kategorier: 

  • Infrastruktur og transport
  • Arbejdskraft
  • Fysiske rammer og
  • Kommunens image.

  Netop kommunes image er afgørende for kommunens evne til at fasthold og tiltrække succesfulde virksomheder og kvalificerede medarbejder. Og på spørgsmålet om kommunens indsats for at fastholde og tiltrække nye virksomheder til kommunen får Ikast-Brande Kommune en flot 1. plads.

  - Jeg er meget stolt over at være borgmester i en kommune, hvor mere end 80 % af virksomhederne vil anbefale andre virksomheder at etablere sig. Flottere ros kan man ikke få! Og det, sammen med at virksomhederne også har givet Ikast-Brande Kommune en 1. plads i den overordnede vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, gør mig ekstra glad, slutter borgmester Ib Lauritsen.

  For yderligere information kontakt:

  • Borgmester Ib Lauritsen, tlf.: 40302234
  • Kommunaldirektør Flemming Storgaard, tlf. 22714505

  Dialogen mellem virksomhederne og kommunen er altafgørende

  I Ikast-Brande Kommunes Vision 2018-2025 fremgår det, at vi skal være Danmarks Erhvervskommune. Det skal ske ved, at vi understøtte "det, der virker".

  I årets erhvervsklimaundersøgelse opnår Ikast-Brande Kommune en førsteplads i kategorierne "Overordnet vurdering af erhvervsvenligheden" og "Information og dialog med kommunen".

  - Jeg er utrolig glad for, at vi endnu engang bliver kåret til at have det bedste erhvervsklima. En af de afgørende faktorer er dialogen mellem virksomhederne og kommunen. Dialogen er med til at skabe en smidigere sagsbehandling, uanset om der er tale om byggeansøgninger, en sygedagpengesag eller noget helt tredje. Dialogen gør, at virksomhederne finder løsninger sammen med os på de udfordringer, som de står overfor, udtaler borgmester Ib Lauritsen.

  Arbejdskraftens betydning for vækst

  Virksomhederne i Ikast-Brande Kommune vækster i disse år. Det betyder et øget behov for kvalificeret arbejdskraft. I kategorien "Arbejdskraft" har Ikast-Brande en høj og stigende tilfredshed med indsatsen hos virksomhederne, men bliver dog trukket ned i samlet placering på grund af statistiske parametre.

  - Jeg er glad for, at vores virksomheder anerkender den indsats, som vi som kommune gør, for at skaffe den kvalificerede arbejdskraft. Vi gør meget for at efteruddanne og omskole vores ledige borgere, så de kan opnå kompetencer, som kan anvendes i vores virksomheder. Mange af vores virksomheder har brug for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Også her forsøger vi at være en medspiller i forbindelse med rekrutteringen, og har ansat en bosætningsguide som kan hjælpe både danske og internationale potentielle tilflyttere med at finde fodfæste her i kommunen, slutter borgmester Ib Lauritsen.

  En helt særlig kultur

  I Ikast-Brande Kommune er det en indgroet del af kulturen at finde fælles løsninger og at udøve myndighed med et servicegen. Både politisk og administrativt arbejder man på at skabe de bedste betingelser for kommunens virksomheder.

  - Jeg er utrolig glad for, at vi endnu engang er blevet kåret som kommunen med det bedste erhvervsklima. Vores kultur med at se muligheder og finde løsninger er altafgørende. Hvis ikke vi har virksomheder, der vækster, og som beskæftiger vores borgere, går det ud over vores velfærd. Vi har en helt særlig kultur, og den skal vi værne om og fortsætte med at udvikle, understreger Ikast-Brande Kommunes borgmester, Ib Lauritsen.

  Kommunen favner bredt

  Ikast-Brande Kommune arbejder målrettet på at skabe de bedste rammer for erhvervsudviklingen. Det afspejler sig i Dansk Industris undersøgelse. Kommunen sørger blandt andet for, at både børn og unge kommer i kontakt med erhvervslivet gennem den åbne skole og yder en ekstra indsats for at få områdets unge mennesker til at tage en uddannelse, som kan sikre dem et godt job. Ligeledes lægger kommunen vægt på en hurtig og kompetent sagsbehandling, når en virksomhed for eksempel skal udvide eller have en miljøtilladelse. Omskoling og efteruddannelse af ledige er også et fokusområde, som både kommer den enkelte borger og virksomheder, der efterspørger arbejdskraft, til gode.

  - Jeg er stolt af, at vi udmærker os på en lang række parametre, som både er til gavn for erhvervslivet og kommunen som helhed. Vi arbejder bredt og målrettet og kan bryste os af at have nogle yderst kompetente medarbejdere, der yder en fremragende indsats. Det er virkelig godt gået og helt i tråd med et af pejlemærkerne i byrådets vision, som netop er, at Ikast-Brande skal være Danmarks Erhvervskommune, slutter borgmester Ib Lauritsen.

  En fælles indsats

  I Ikast-Brande Kommune er det en indgroet del af kulturen at finde fælles løsninger og at udøve myndighed med et servicegen. Både politisk og administrativt arbejder man på at skabe de bedste betingelser for kommunens virksomheder.

  - Jeg er utrolig stolt over, at vi for syvende gang har fået titlen som kommunen med det bedste erhvervsklima. Erhvervsklimaet har fået stor opmærksomhed rundt omkring i kommunerne i løbet af de senere år, og der bliver arbejdet hårdt for at forbedre rammebetingelserne for vores virksomheder. At vi endnu engang ender på førstepladsen - og endda er gået frem i seks af de 11 kategorier - vidner om, at kommunens medarbejdere er meget bevidste om den kultur, vi har. Vi plejer at sige, at vi udøver myndighed med et servicegen, fortæller borgmester Carsten Kissmeyer og fortsætter:

  - Politisk er vi også optagede af at sikre, at vores virksomheder har de rette rammevilkår; at den rette arbejdskraft er til stede, at sagsbehandlingen er hurtig og kompetent og at vi har gode skoler og institutioner. Den kultur vi har på området, skal vi bevare og fortsætte med at udvikle, understreger han.

  Gode ambassadører

  De virksomheder, der har deltage i undersøgelsen, er repræsentative for de brancher, som Dansk Industri dækker - produktion, transport, service, rådgivning, engros mv.

  Undersøgelsen viser, at 88 procent af de virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, fra Ikast-Brande 'sikkert' eller 'helt sikkert' vil anbefale kommunen til andre virksomheder. På landsplan er det tal kun 67 procent.

  - Jeg er utrolig glad for, at så mange af kommunens virksomheder vil anbefale os til andre. Det samspil, vi har med vores virksomheder, er altafgørende for vores succes. Det er aldrig "dem" og "os", men i stedet et spørgsmål om, hvordan vi sammen kan finde fælles løsninger. Vi ønsker udvikling i hele kommunen, og derfor også gode rammebetingelser alle virksomheder i kommunen uanset størrelse, branche eller geografisk placering, slutter viceborgmester Preben Christensen.

  Vi har dygtige medarbejdere

  Undersøgelsen har 11 kategorier, og for første gang har Ikast-Brande Kommune opnået 1. pladsen i kategorien 'Kommunens image'. Her bliver virksomhederne spurgt ind til kommunens evne til at tiltrække og fastholde virksomheder og borgere.

   Jeg er meget stolt over, at vi fortsat formår at fastholde vores samlede 1. plads i Ikast-Brande Kommune på trods af, at flere kommuner puster os i nakken. Vi vil fortsat arbejde på at blive endnu bedre - også på de områder, hvor vi er faldet lidt i år. Det er rigtig positivt, at virksomhederne fortsat vurderer os helt i top, når det drejer sig om parametre som arbejdskraft, den kommunale sagsbehandling og fysisk planlægning. Vi har nogle helt fantastiske medarbejdere med den rette indstilling og måde at gribe opgaverne an på. Det og et enigt politisk fokus på at sikre arbejdspladserne gode rammevilkår og ikke mindst et erhvervsliv, der indgår konstruktivt i samspillet med kommunen, er helt klart vores force, understreger borgmester Carsten Kissmeyer.

  Samarbejde er afgørende

  De virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, repræsenterer de brancher, som DI dækker, dvs. produktion, transport, service, rådgivning en gros mv.

  - Vi ønsker at behandle alle vores virksomheder ens, uanset branche eller størrelse. Det er undersøgelsens resultater også et bevis på, idet en masse forskelligartede virksomheder har mulighed for at deltage i undersøgelsen. Jeg tror på, at vores tilgang og tætte samarbejde med virksomhederne er den afgørende faktor. Det er bedre, at vi sætter os omkring det samme bord og drøfter tingene over en kop kaffe, end at vi bruger tid på at skrive frem og tilbage, lyder det fra viceborgmester Preben Christensen.

  Virksomhederne anbefaler Ikast-Brande

  Undersøgelsen viser også, at Ikast-Brande Kommune har de bedste ambassadører i landet, da hele 89 pct. af de adspurgte virksomheder svarer, at de vil anbefale kommunen til andre virksomheder. Det er en fremgang på 3 procentpoint i forhold til sidste år og 7 procentpoint i forhold til 2014. Til sammenligning er det på landsplan kun 64 procent af virksomhederne, der vil anbefale deres kommune til andre.

  - Det betyder meget for os, at virksomhederne i vores kommune fortæller den gode historie om os. Det er den bedste markedsføring, vi overhovedet kan få, og vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere spændende virksomheder til området, slutter borgmester Carsten

  Flotteste resultat nogensinde

  Dansk Industri har for sjette år i træk offentliggjort deres store analyse af erhvervsklimaet i de danske kommuner. For femte gang indtager Ikast-Brande undersøgelsens førsteplads - og med det flotteste resultat nogensinde. Borgmesteren roser medarbejderne og politikerne for indsatsen.

  - Jeg er utrolig stolt over, at titlen som kommunen med det bedste erhvervsklima i Danmark endnu engang tilfalder Ikast-Brande. Vi har endda formået at forbedre os på flere af parametrene. Det ser jeg som et godt tegn på, at hverken medarbejdere eller politikere tager denne placering for givet. Der arbejdes konstant på, at vores kontakt med virksomhederne bliver bedre, og at vi stiller de rigtige rammebetingelser til rådighed, siger borgmester Carsten Kissmeyer.

  Otte ud af 11 mulige førstepladser

  Undersøgelsen har 11 kategorier. I otte ud af de 11 kategorier ligger Ikast-Brande Kommune nr. 1. Sidste år havde kommunen fem 1. pladser. I sær én placering glæder viceborgmesteren.

  - Det er et stort skulderklap til den kultur, vi har her i kommunen. Vi bliver aldrig trætte af at blive kåret som de bedste. Jeg synes, at det er utroligt godt gået af hele vores hold, og jeg er særligt glad for, at vi ligger nr. 1 i kategorien information og dialog med kommunen. Vi mødes og løser konkrete udfordringer hurtigt og effektivt. Det sparer os for en masse skriverier frem og tilbage og misforståelser, lyder det fra viceborgmester Preben Christensen.

  Synligheden over for virksomhederne er vigtig

  Ligesom de tidligere år, har virksomhederne fået nogle ekstraspørgsmål, som ikke indgår i den samlede rangering.

  Af ekstraspørgsmålene fremgår det, at 86 pct. af de virksomheder fra Ikast-Brande Kommune, som har besvaret spørgeskemaet, vil anbefale kommunen til andre virksomheder. En fremgang på 4 procentpoint i forhold til sidste år. Som noget nyt er virksomhederne blevet spurgt om deres kontakt til kommunen. 83 pct. af virksomhederne i Ikast-Brande Kommune angiver, at de har haft kontakt med kommunen inden for de sidste to år. Borgmesteren giver et bud på, hvad der kan ligge bag disse tal.

  - Jeg tror på, at vi bliver opfattet som virksomhedernes medspiller - både når de er i kontakt med kommunen af forskellige årsager, og når vi sammen kæmper om eksempelvis ændringer af Planloven eller energiafgifter. Denne tilgang, er jeg også sikker på, er ved at rygtes rundt om i landet og dermed medvirkende til, at vores image som erhvervsvenlig kommune bliver udbredt slutter Carsten Kissmeyer.

  Ikast-Brande Kommune har fortsat Danmarks bedste erhvervsklima

  Dansk Industri har for femte år i træk offentliggjort deres store analyse af erhvervsklimaet i de danske kommuner. For fjerde gang indtager Ikast-Brande undersøgelsens førsteplads - og med det flotteste resultat nogensinde.

  - Jeg er utrolig stolt over, at titlen som kommunen med det bedste erhvervsklima i Danmark, endnu engang tilfalder Ikast-Brande. Vi har skabt en kultur i kommunen, hvor både politikere og embedsmænd ønsker at finde løsninger sammen med vores virksomheder. Hvor vi er villige til at lade os udfordre af såvel borgere som virksomheder, og hvor vi ved, at vi skal finde nye og anderledes måder at løse opgaverne på. Det er helt klart vores styrke, siger borgmester Carsten Kissmeyer.

  Fremgang over hele linjen

  Siden 2010 har Dansk Industri hvert år taget temperaturen på erhvervsklimaet i 96 kommuner i Danmark. Undersøgelsens resultater er baseret på svar fra 6.777 virksomheder landet over samt offentligt tilgængelige statistiske data. I den netop offentliggjorte undersøgelse har Ikast-Brande Kommune forbedret sig på både de objektive statistiske rammevilkår og virksomhedernes subjektive vurdering af erhvervsklimaet. Kommunen kommer ud med det flotteste resultat nogensinde.

  Undersøgelsen har 11 kategorier, og i samtlige 11 kategorier er kommunen placeret i top fem, hvilket ikke er sket før. I fem af kategorierne er Ikast-Brande Kommune placeret som nummer 1. Det drejer sig om "overordnet vurdering af erhvervsvenligheden", "kommunal sagsbehandling", "skatter, afgifter og gebyrer", "fysisk planlægning" og "information og dialog med kommunen".

  - Jeg er særlig glad for, at vi ligger nr. 1 i kategorien information og dialog med kommunen. Det viser, at både politikere og embedsmænd har fokus på den direkte kontakt med virksomhederne. Vi er tilgængelige og deltager gerne i møder med virksomhederne for at få løst konkrete udfordringer hurtigt og effektivt. Det er langt mere effektivt at mødes rundt om det samme bord end at blive ved med skrive frem og tilbage. På den måde undgår vi også mange misforståelser, siger viceborgmester Preben Christensen.

  Ringe i vandet

  Ligesom de tidligere år, har virksomhederne fået nogle ekstraspørgsmål, som ikke indgår i den samlede rangering.

  Af ekstraspørgsmålene fremgår det, at 82 pct. af de virksomheder fra Ikast-Brande Kommune, som har besvaret spørgeskemaet, vil anbefale kommunen til andre virksomheder. Tilsvarende mener hele 88 pct., at Ikast-Brande Kommune arbejder aktivt på at blive en endnu bedre erhvervskommune.

  - Vi er hele tiden opmærksomme på, hvordan vi kan blive endnu bedre, og jeg er glad for, at det også er den måde, virksomhederne opfatter os på. Når virksomhederne fortæller den gode historie om os og om at drive virksomhed i Ikast-Brande breder det sig som ringe i vandet og får en selvforstærkende effekt, slutter Carsten Kissmeyer.

  Udtalelser fra receptionen

  Berit Vinther, direktør Dansk Industri, sagde:

  - Så står vi her igen. Endnu engang løb I af med sejren. I holder jer på toppen. Og I har formået at hæve niveauet yderligere. Det siger meget om, hvordan i arbejder som kommune. I stræber hele tiden efter at blive bedre, og I er faktisk rigtig gode til det hele. I har løftet baren endnu højere.

  Rasmus Niebuhr direktør Niebuhr Gears, sagde:

  - Jeg repræsenterer en af de mange virksomheder, der har været med i DI's undersøgelse. Jeg har stor forståelse og er meget tilfreds med, at vi står her igen. I yder en stor service i Ikast-Brande. Det kommer til udtryk, når vi er i kontakt med jer. Når vi for eksempel søger om en hurtig sagsbehandling af en byggetilladelse, finder I en løsning på det. I skal fortsætte den gode udvikling - så vil I også tiltrække flere industrivirksomheder.

  Jan Kjærsgaard, direktør Siemens Windpower A/S, sagde:

  - Hos jer er der en stor velvilje til, at sagerne bliver behandlet hurtigt og korrekt. Vi bliver altid mødt af positive, engagerede og glade medarbejdere. Det er vi rigtig glade for. Den internationale skole betyder meget for en virksomhed som vores, der har mange udenlandske medarbejdere. I er rigtig gode til at håndtere de forskellige behov, der er hos vores mange medarbejdere.

  Claus Arberg, formand for DI MidtVest, sagde:

  - Jeg er meget stolt over at stå her igen. Jeg er ved at løbe tør for rosende ord. I kører derudaf. Det kommer alle til gode. I har den rette indstilling til virksomheder og service. I finder altid en løsning sammen med virksomhederne. Det kan andre lære meget af. Siden sidst har I fået en hotline til at rekruttere medarbejdere. Det er en god hjælp til virksomhederne.

  Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande, sagde:

  - Det er helt centralt for os, at vi arbejder på at finde løsninger sammen. Det er også helt afgørende for os med en tæt dialog. Så snart virksomhederne har en idé på tegnebrættet, vil vi meget gerne med i processen, så vi sammen undgår at bruge unødig tid på forkerte ting. Tak til medarbejderne, der gør det helt eventyrligt godt. De er med til at skabe den kultur og ånd, der er her i Ikast-Brande. Også tak til politikerne. Vores samarbejde er kendetegnet ved, at vi alle ønsker at skabe de bedste rammer for erhvervslivet.

  Ikast-Brande Kommune har Danmarks bedste erhvervsklima

  I 2010 og 2011 kom Ikast-Brande Kommune ind på en første plads i undersøgelsen - skarpt forfulgt af Herning Kommune. I 2012 byttede de to kommuner plads. Nu er titlen som Danmarks bedste erhvervskommune tilbage i Ikast-Brande Kommune.

  - Vi er utrolig stolte over, at virksomhederne endnu engang har været med til at pege på os som den kommune, der har det bedste erhvervsklima i Danmark. For os er det vigtigt at vide, at virksomhederne mener, at samarbejdet med kommunen fungerer optimalt. Titlen viser tydeligt, at vi i Ikast-Brande Kommune formår at udøve myndighed med det rette servicegen. Det er en tilgang, der præger alle kommunens områder, og som er rodfæstet i den måde kommunens dygtige medarbejdere håndterer deres arbejde på understreger borgmester Carsten Kissmeyer.

  Fremgang på flere områder

  Af undersøgelsen fremgår det, at Ikast-Brande Kommunes placering samlet set er bedre end i de tidligere år. I seks af de 11 kategorier, som undersøgelsen omfatter, er kommunen gået frem. Højdespringerne i forhold til sidste år er de statistiske rammevilkår, transport og infrastruktur samt kommunens brug af private leverandører.

  En kategori, hvor Ikast-Brande Kommune er gået fra en 3. plads sidste år til en 1. plads i år, er arbejdskraft. I kategorien bliver der målt på virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats for at skaffe kvalificeret arbejdskraft, herunder Jobcentrets evne til at formidle den nødvendige arbejdskraft.

  I lighed med de tidligere år, ligger Ikast-Brande Kommune på 1. pladsen i kategorien Fysisk planlægning. Kategorien dækker over spørgsmål om, hvorvidt der findes attraktive erhvervsgrunde og tilfredshed med den kommunale planlægning.

  - Vi gør en dyd ud af at være tæt på vores virksomheder. Erhvervskontaktudvalget besøger i forbindelse med hvert udvalgsmøde en virksomhed i kommunen for at høre om de udfordringer, som virksomhederne står over for - og om vi som kommune kan gøre noget i den forbindelse.

  I den dialog får vi ofte at vide, at virksomhederne føler sig godt behandlet af kommunen og dens medarbejdere. Vi giver også gerne en kop kaffe, hvis virksomhederne har brug for at mødes med politikere og embedsmænd. Det er den opskrift på samarbejde, som vi tror på, siger viceborgmester Preben Christensen.

  Over 80 pct. af de adspurgte virksomheder i kommunen vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Ikast-Brande Kommune.

  Endnu engang med i toppen af DI’s erhvervsklimaundersøgelse

  Dansk Industri har i 2010 og 2011 kåret Ikast-Brande Kommune som den kommune i Danmark med det bedste erhvervsklima.

  I dag er undersøgelsen for 2012 blevet offentliggjort, og her er det Herning Kommune, som indtager førstepladsen. Ikast-Brande Kommune kommer ind på en flot 2. plads.

  De to kommuner har også de to tidligere år ligget i top 2 - denne gang har vi byttet plads.

  "Jeg er stolt over, at virksomhederne endnu engang har givet en så positiv respons i forhold til den konkrete sagsbehandling, i forhold til den fysiske planlægning og den dialog, som de har med Ikast-Brande Kommune. I disse kategorier ligger vi fortsat nummer et.

  Jeg kan kun sige til lykke til Herning Kommune med 1. pladsen. Man er stolt som borgmester, når en sådan titel kommer i hus. Men titlen kommer ikke af sig selv, den er et resultat af en fokuseret indsats fra både ansatte og politikere.

  At de to kommuner igen indtager de to første pladser i undersøgelsen viser, at vi kan noget særligt herude på heden. Vi ved at dialog og samarbejde mellem erhvervslivet, politikere og embedsmænd er nødvendige faktorer for en fortsat vækst og udvikling af vores område" siger borgmester Carsten Kissmeyer.

  Årets undersøgelse viser, at vores akilleshæl er de statistiske parametre så som uddannelsesniveauet og antallet at nystartede virksomheder - her er vi rykket ned på en 26. plads. Samme placering indtager vi i kategorien infrastruktur og transport, afslutter Carsten Kissmeyer.

  Bedst i Lokalt Erhvervsklima

  Ikast-Brande Kommune er for andet år i træk kåret som kommunen med det bedste erhvervsklima af Dansk Industri - DI - og deres medlemsvirksomheder.

  Ved prisoverrækkelsen deltog blandt andet en delegation fra DI, Ikast-Brande Byråd, en række af kommunens chefer for områder med direkte kontakt til virksomhederne og et større presseopbud.

  Resultat for Ikast-Brande Kommune

  Kommunens position er styrket i forhold til DI's undersøgelse af erhvervsklimaet i 2010. Virksomhederne bedømmer kommunerne inden for 10 kategorier, og her indtager Ikast-Brande Kommune ikke alene en samlet førsteplads, som det var tilfældet i 2010, men samtidig også førstepladsen i fire af kategorierne:

  • Overordnet vurdering af erhvervsvenligheden
  • Kommunal sagsbehandling
   Fysisk planlægning
  • Information og dialog med kommunen

  Kommentarer fra prisoverrækkelsen

  Poul Scheuer, direktør for DI:

  - Jeg er glad for at være her igen. Jeg ved, at prisen har haft stor betydning for kommunen, og at borgmesteren, siden vi var her sidst i 2010, har haft utroligt mange besøg og selv er rejst rundt for at fortælle, hvordan kommunen gør det forskelligt fra andre kommuner.

  - Jeg kan roligt sige, at der har været hård konkurrence om prisen i år, og at alle kommunerne er blevet bedre. Alligevel formår Ikast-Brande Kommune at blive endnu bedre og har både opnået en samlet førsteplads og samtidig at indtage førstepladsen i fire af de 10 kategorier, som kommunerne er bedømt på. De lokale vilkår for erhvervslivet er utroligt vigtige, og det er meget forskelligt, hvordan man gør det fra den ene kommune til den anden. I har ikke hvilet på laurbærrene, og jeg håber, at I vil fortsætte det gode arbejde.

  Jens Ole Aagaard, formand for DI Midt-Vest: 

  - Det er dejligt at stå her ved siden af Carsten Kissmeyer igen, i byrådssalen, ligesom vi gjorde, da vi overrakte prisen i 2010. Dengang tillod jeg mig at være lidt kæphøj og sige, at det ikke skulle undre mig, om kommunen kunne vinde prisen to år i træk. Jeg er glad for, at vi i dag kan sige, at kommunen har fået en endnu bedre førsteplads. Jeg fornemmer, at prisen for det bedste erhvervsklima har fået erhvervslivets vilkår rykket op på den politiske dagsorden, og at vi ved, hvordan vi skal bruge hinanden, og hvor pengene egentlig kommer fra.

  - I har i det forløbne år været brugt som et sigtepunkt for de andre kommuner, og jeg kan godt fortælle jer, at I bliver jagtet. Derfor er det endnu mere sjovt at stå her igen i år. At I vinder prisen er ikke en enkelt mands værk, ikke alene borgmesteren, byrådet eller enkelte medarbejdere. Det er alle medarbejdere, der forstår og driver dette værk. Erhvervsklima er også skoler, daginstitutioner og kulturliv. Det er hele kommunens pris. Jeg vil igen tillade mig at spille lidt kæphøj og sige, at det ikke skulle undre mig, hvis vi kan stå her igen til næste år. Tillykke til jer alle!

  Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande Kommune:

  - Vi har brugt prisen i 2010 til at sætte kommunen på landkortet. Når andre spørger os, hvad vi har gjort, forklarer jeg, at det er kommunens historie, der afspejler sig i vores mentalitet. Vi har et enigt byråd, der tager afsæt i, at gode arbejdspladser i kommunen er en forudsætning for, at vi kan være her. Derfor er det vigtigt, at vi håndterer mulighederne for at skabe nye arbejdspladser med fleksibilitet og imødekommenhed. Andre spørger også, om vi bruger mange penge på det her, og nej, det gør vi ikke, tvært imod er vi meget omkostningsbevidste, det ligger også i vores mentalitet.

  - Der er ingen tvivl om, at det er her oppe i hovedet, at forandringerne skal ske, og jeg er utrolig stolt på hele kommunens vegne over, at vi nu har fået prisen to gange, og det vil vi fortsat benytte os af. Det er en fornøjelse, når man nu står ovre i hovedstaden og er med til at diskutere virksomhedernes rammevilkår, og hvor man der har andre vilkår end vores, at man er begyndt at lytte til, hvad vi fra det midtjyske siger. Det er os der producerer varerne. Vi vil fortsat arbejde på at skabe de bedste vilkår for produktion og udvikling.