Gå til hovedindhold

Ikast-Brande Kommune får venskabsby i Ukraine

Nu er der sat underskrifter på en venskabsaftale mellem Ikast-Brande Kommune og Voznesensk i det sydvestlige Ukraine. Aftalen blev officielt underskrevet ved en videokonference tirsdag den 27. juni. I Ikast-Brande Kommune var det borgmester Ib Lauritsen og kommunaldirektør Flemming Storgaard, der førte pennen i byrådssalen i Ikast, mens de ukrainskes underskrifter blev sat af borgmester Yevhenii Velychko og kommunaldirektør Yana Syniavska.

27. jun. 2023
 • Læs op

Indhold

  Krigen i Ukraine har medført mange forfærdelige tab. Både menneskelige og materielle.
  Derfor er der også behov for støtte med andre ting end våben og udrustning. Danmark har allerede et særligt partnerskab med området omkring havnebyen Mykolaiv i det sydlige Ukraine. KL og Udenrigsministeriet har efterspurgt danske kommuner, som vil bidrage til kapacitetsgenopbygning i området. I maj sagde byrådet i Ikast-Brande ja til at hjælpe.

  Indtil videre har der været to betydningsfulde slag i og omkring byen Voznesensk. Begge med succesfulde udfald for de ukrainske tropper. Byen blev set som taktisk vigtig af russerne som knudepunkt for transportvejene mellem de større byer Mykolaiv og Odessa samt broforbindelsen over floden Bug. 

  Begge slag var instrumentale i at stoppe den russiske fremrykning mod Odessa og var genstand for international omtale. Som følge af slagene blev 280 huse og lejligheder, 5 skoler, 3 børnehaver, og mange kommunale faciliteter (bibliotek, administrationsbygninger, vandforsyningen, rensningsanlæg og legepladser) ødelagt. Gasledningen og strømforsyning blev også berørt.

  - Vi er beærede over at kunne indgå dette samarbejde med Voznesensk, der som mange andre byer i Ukraine står i en forfærdelig situation på grund af krigen, udtaler Ib Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune.

  Byen Voznesensk er administrativt center for det større Voznesensk Rajon, der er en kommune, som er placeret i regionen Mykolaiv Oblast. I selve byen Voznesensk bor der 33.442 indbyggere. Ikast-Brande Kommune og Voznesensk har flere fællestræk i forhold til erhverv, landbrug og iværksætteri.

  - Derfor er det oplagt, at vi netop koncentrerer vores hjælp og samarbejde her. Ud over det humane aspekt ved at hjælpe mennesker i akut nød, giver det nye venskab også muligheder for, at vi på sigt kan fremme samhandel mellem erhvervsvirksomheder og læring i begge lande. Voznesensk er et landbrugssamfund med skarpt øje for bæredygtighed. Derfor har de udarbejdet en vision for en grøn fremtid - efter krigen, siger Ib Lauritsen.

  København, Aarhus og Aalborg har også indgået venskabsaftaler med ukrainske byer, og generelt er der tale om uforpligtende samarbejder, hvis formål i første omgang er at genoprette de ukrainske byers evne til at lede og drive deres forvaltning og institutioner. Også kendt som begrebet kapacitetsgenopbygning.

  Der er altså ikke tale om leverancer af hospitalsudstyr, busser, generatorer og andre fysiske ting. Det handler heller ikke om at sende penge, understreger kommunaldirektør i Ikast-Brande Kommune, Flemming Storgaard.

  - Vi kan eksempelvis bidrage med viden inden for økonomistyring og byplanlægning samt oprettelse og drift af institutioner til traumatiserede børn og voksne. Ikast-Brande Kommune kan også hjælpe ukrainerne med at håndtere misbrugsudfordringer, sundhedsforebyggelse og lignende opgaver, siger Flemming Storgaard og fortsætter:

  - Vi kan eksempelvis også sende medarbejdere til Ukraine - hvis der opstår et behov herfor - og naturligvis kun, når dette er trygt og sikkert at gøre. Medarbejderen skal også selv have et ønske om at tage af sted, før det kan blive aktuelt. Vi er også gerne værter for, at ukrainske fagfolk kommer hertil for at vidensdele med vores dygtige fagmedarbejdere.

   

  Venskabsaftalen gælder foreløbig i fem år.

   

  For yderligere information, kontakt: