Gå til hovedindhold

Iværksætteriet i Ikast-Brande er imponerende

Det går godt for iværksætteriet i Ikast-Brande Kommune. Her er den femårige overlevelsesrate på hele 58 procent, hvilket er markant over lands- og regionsgennemsnittet. Det viser en rapport fra Erhvervshus Midtjylland.

18. sep. 2023
 • Læs op

Indhold

  Der er gode erhvervsvilkår for iværksætteriet i Ikast-Brande Kommune. Her er en vigtig indikator nemlig overlevelsesraten, som viser andelen af iværksættervirksomheder, der formår at fastholde en væsentlig økonomisk aktivitet, efter at de har etableret deres iværksættervirksomhed. 

  Både den tre- og femårige overlevelsesrate er steget markant fra 2019 til 2020 i Ikast-Brande, og dermed ligger de betydeligt over niveauet i sammenligningskommunerne, ligesom de også ligger langt over niveauet i Region Midtjylland og hele landet.

  I 2020 lå den tre- og femårige overlevelsesrate på henholdsvis 64,5 procent og 58,3 procent mod henholdsvis 55,8 procent og 46,5 procent i sammenligningskommunerne. Også etableringsraten ser positiv ud, hvor Ikast-Brande har den højeste af kommunerne mod vest.

  Erhvervsforholdene i Ikast-Brande Kommune er, i modsætning til de fleste andre midtjyske kommuner, i høj grad kendetegnet ved, at der er placeret nogle meget store virksomheder med en høj andel af den lokale beskæftigelse – og nu ser det ud til, at kommunens underskov af iværksætterivirksomheder også bider sig fast.

  Iværksætteri er en høj prioriteret drivkraft for vækst og udvikling i hele landet – herunder at flere iværksættere lykkes.

  Derfor glæder den store stigning i antallet af iværksættere i Ikast-Brande Kommune i den grad også borgmester Ib Lauritsen:

  - Jeg er meget glad for at se, at iværksætterne klarer sig godt i Ikast-Brande Kommune. For nogle år siden vedtog byrådet en ny erhvervsstrategi og besluttede i den forbindelse at sætte ekstra fokus på iværksætteri. Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande har efterfølgende også gjort en ekstra indsats på iværksætterområdet. Det er ganske rart at se, at indsatserne bærer frugt, udtaler Ib Lauritsen.

  En af de iværksættere, der har startet virksomhed i Ikast-Brande og haft en god portion gå-på-mod er Lisa Tägtström Møller, der for fire år siden besluttede sig for selv at udvikle det, hun skulle bruge til sin dreadlock-frisure. Hun tænkte nemlig, at det langt fra var bæredygtigt at bestille produkter til håret på den anden side af jordkloden.

  Siden er hun blevet specialist i hårpleje til dreadlocks og lever af at sælge sine produkter til andre. Hendes virksomhed Raw Roots har kontor og butik i Engesvang, og der er tre ansatte på deltid til at pakke ordrer og lave dreadlocks på kunder:

  - Jeg er startet med at blande produkter i mit køkken. Og alle de business-ting, jeg ikke ved i kraft af min uddannelse som frisør, har jeg samlet op hos Erhvervshus Midtjylland, siger Lisa Tägtström Møller.

  Hun har også haft en mentor gennem et halvt år, og forløbet har ifølge Lisa Tägtström Møller hjulpet med at sætte retning på virksomheden fremover:

  - Mentoren har hjulpet mig til at rette fokus på det, der virker, fremfor at skyde med spredehagl, siger hun.

  Produkterne får hun fremstillet hos Naturfarm i Brande, og de sælger rigtig godt på Amazon i Tyskland og Frankrig. Lige nu har Raw Roots 40 forhandlere over det meste af verden og sælger også sine produkter på virksomhedens webshop.

  Erhvervshus Midtjylland opfordrer desuden de midtjyske iværksættere til at tage fat i Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande eller Erhvervshuset, hvis man har brug for sparring og vejledning omkring udvikling af sin virksomhed.

  Flere tal fra rapporten:

  • Siden 2016 er den femårige overlevelsesrate steget med cirka 20 procent i Ikast-Brande Kommune.
  • Siden 2016 er der kommer 102 flere virksomheder til Ikast-Brande Kommune.
  • 18 procent af iværksætterne i Ikast-Brande Kommune er indenfor bygge og anlæg.

  For yderligere information, kontakt:

  Ib Lauritsen, borgmester.
  Telefon: 40302234. Mail: iblau@ikast-brande.dk

  Lone Jager Neldeberg, chef for Erhvervs- og Fritidsafdelingen.
  Telefon: 51398590. Mail:
  lonel@ikast-brande.dk