Gå til hovedindhold

Ældreministeren kom forbi…

Hun ville høre om ”erantis”, der er en ny måde at give borgerne hjemmepleje og sygepleje på i Ikast-Brande Kommune. Det handler om, hvordan borgere og medarbejdere kan opnå mere selvbestemmelse og involvering i deres dagligdag via udvikling af metoder, kultur og samspil.

21. mar. 2023
 • Læs op

Indhold

  Borgere, pårørende og medarbejdere fik mandag mulighed for at tale med ældreminister Mette Kierkgaard og Annette Lind, ældrepolitisk ordfører fra Socialdemokratiet, om deres oplevelser af de forandringer, der sker i Hjemmepleje og Sygepleje i Ikast-Brande Kommune. Mødet foregik på Frisenborgparken i Ikast, og før de nære samtaler med personale og ældre borgere over en kop kaffe, blev de to gæster sat grundigt ind i tanker og metoder bag erantis.

  Geoteams og ”Hvad er vigtigt for dig?”
  Ideer og anbefalinger, der er skabt og afprøvet af medarbejdere i Sundhed & Ældre siden maj 2021 er nu på vej til at bliver virkelighed. I efteråret 2022 blev Ikast-Brande Kommune inddelt i 8 geografiske områder, der alle har tilknyttet et geoteam, hvor faste medarbejdere fra Hjemmepleje og Sygepleje samarbejder med borgere og pårørende om hjælpen. Målet er at skabe et stabilt og effektivt tilbud om hjemmepleje og sygepleje, hvor borgerne oplever få og faste medarbejdere i hjemmet og en høj grad af patientsikkerhed. Over tid udvikler medarbejderne indgående kendskab til borgernes situation. Det gør dem i stand til hurtigt at se og reagere på ændringer i borgerens tilstand og situation.

  ”Hvad er vigtigt for dig” er et af de nye tiltag, som medarbejderne i hjemmeplejen og sygeplejen arbejder med. Det lyder enkelt, og det er det faktisk også. Spørgsmålet stilles hos borgeren ved hvert besøg og erfaringer fra ”erantis” viser, at når medarbejdere helhjertet spørger borgerne øger det borgernes livskvalitet i hverdagen. 
  - I Ikast-Brande Kommune tror vi på, at vi sammen gør en forskel. Vi er vant til at tænke nyt og finde på for at opnå resultater. Vi har glimt i øjet og går gerne til stregen, fortæller Ib Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune.

  Vi skal sætte medarbejderne fri
  Kirsten Vinther Kofod Løgsted, Sundheds- og Ældrechef oplever, at ”erantis” begynder at virke.
  - Borgere fortæller, at de lægger mærke til, at der kommer færre forskellige medarbejdere i deres hjem og, at de kan mærke, at hjemmepleje og sygepleje snakker sammen, siger Kirsten Vinther Kofod Løgsted, som også hører, at medarbejderne begynder at samarbejde og hjælpes ad om arbejdet, og sommetider også i samarbejde med borgere og pårørende.

  At arbejde med ”erantis” er et nybrud i hjemmeplejen og sygeplejen i Ikast-Brande Kommune, hvor formålet er at få borgernes livskvalitet og medarbejdernes trivsel til at spire. Her er selvbestemmelse og involvering for både borgere og medarbejdere nøgleordene.
  - Vi er glade for at kunne give vores erfaringer videre til andre kommuner og politikerne på Christinaborg og på den måde være med til at fremme gode løsninger i fremtidens ældrepleje, siger Henrik Engedahl, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Ikast-Brande Kommune.

   

  Fakta:

  Et ansigt du kender, når hjemmeplejen kommer på besøg, og større trivsel hos medarbejderne, der i højere grad kan bruge deres faglighed til gavn for de ældre. Det er tankerne bag faste teams i ældreplejen. Ikast-Brande Kommune er en af 25 kommuner over hele landet, som er ved at afprøve ideen med midler fra Social -, Bolig- og Ældreministeriets pulje til ”Faste teams i ældreplejen”.

   

   

  For yderligere information, kontakt: