Gå til hovedindhold

Pressemeddelelse: Den vigtige læsestund

Ny animationsfilm giver forældre 10 simple greb til at styrke deres børns læseglæde. Filmen får premiere fredag 29. september, og holdet bag håber, at filmen kan få stor effekt.

27. sep. 2023
 • Læs op

Indhold

   

   

  Animationsfilm hjælper forældre med at styrke deres børns læseglæde

   

   

  Læsning stimulerer din fantasi og kritiske sans. Læsning er med til at udvikle empati, og den skærper din koncentration, din evne til at fokusere, fordybe dig og tilegne dig viden. Med andre ord: Det er vigtigt at kunne læse. Og forudsætningen for at blive en god læser er at finde glæden ved at læse. De nyeste undersøgelser viser imidlertid, at børns læseglæde daler, jo ældre de bliver. Den viser også, at forældrene spiller en helt central rolle og er afgørende for, om børnene får lyst til at læse og knækker læsekoden.

   

  ”Det der – fra den tidlige barndom – er med til at styrke børns læselyst, læseevne og interesse for bøger og litteratur, er forældrenes højtlæsning og samtaler om ’de gode historier’ med børnene, udtaler Martin Lundsgaard-Leth, kultur- og biblioteksleder i Ikast-Brande.”  

   

  Budskabet skal nå bredt ud

   

  Ikast-Brande kommune har i samarbejde med 12 folkebiblioteker og kommuner stået bag udviklingen af animationsfilmen ”Den vigtige læsestund”, som ønsker at sætte fokus på forældrenes vigtige rolle, inspirere dem og informere om, hvor de kan hente hjælp og vejledning. Filmen er skabt i et bredt samarbejde med inddragelse af både biblioteksformidlere, læsekonsulenter og andre fagligheder fra skoleområdet i krydsfeltet mellem institution, skole og fritid.

   

  ”Der er grund til at glæde sig over, at vi er så mange med forskellige fagligheder, der har været med til at realisere den nye animationsfilm. Det giver en styrke i forhold til vores ambition om, at nå ud til forældre, skoler og biblioteker i hele landet, siger Thomas Garsdal, skolechef i Ikast-Brande Kommune.

   

  Styrk dit barns læselyst med 10 simple greb

   

  Animationsfilmen giver forældre til børn i alderen 5-9 år 10 greb til, hvordan læseglæden kan komme til at blomstre i hverdagen. Højtlæsning for børn og gode snakke om litteraturen er blot nogle af de 10 greb, som filmen introducerer.

   

  ”Som inspiration – og med en masse gode forslag – til hvordan børns læselyst kan sættes i værk, håber og ønsker jeg, at rigtigt mange forældre vil benytte sig af de greb som animationsfilmen kommer omkring. Børns læseglæde begynder nemlig i hjemmet, udtaler Annette Mosegaard, udvalgsformand for Børne- Kultur- og Fritidsudvalget i Ikast-Brande Kommune.”

   

  Samtidig har filmen det vigtige budskab, at forældre altid kan få hjælp til at finde lige præcis den litteratur, som deres barn har brug for ved at spørge i dagtilbuddet, på skolen eller på det lokale bibliotek.

  10 tips til at styrke dit barns læseglæde

  1. Læs højt for dit barn – også når barnet godt kan læse selv. Eller sæt strøm til bøgerne og lyt til lydbøger sammen med barnet. Læsning er ikke kun med øjnene.

  2. Børn gør som voksne. Så vær et forbillede for dit barn: Læs og tal om litteratur, som du selv læser/lyttelæser.

  3. Gør bøger tilgængelige mange steder i hjemmet. Gerne mange bøger og forskellige slags.

  4. Find bøger, der passer til barnets interesser og alder/niveau.

  5. Tal om de bøger, som I læser/lytter. Spørg for eksempel:
  • Var der noget, du særlig godt kunne lide? • Var der noget, du ikke brød dig så meget om? • Var der noget, der undrede dig? • Kom du til at tænke på andre bøger, du har læst, film, du har set, eller noget, du selv har oplevet?

  6. Leg med litteraturen: Besøg et vikingecenter, hvis I læser om vikinger. Bag pandekager som Rasmus Klumps mor. Byg en monsterfælde som Vitello.

  7. Skab en tradition og tilrettelæg hyggelige læsestunder. Sæt tid af til at læse og prioritér denne tid.

  8. Hav en fast biblioteksdag med jævne mellemrum.

  9. Brug lydbøger til at skabe fælles oplevelser, f.eks. når I kører tur i bilen.

  10. Find inspiration i børnehaven, på skolen, i SFO’en og på dit lokale bibliotek.

    

  Baggrund

   

  ·         Se filmen: Den vigtige Læsestund på Vimeo  

  ·         Se illustrationerne om de 10 greb

   ·         Filmen er skabt af den prisbelønnede virksomhed Tumblehead Animation Studio.
           Læs mere: Tumblehead Animation Studio.  De vedhæftede billeder, som er stills fra animationsfilmen, må bruges i
           forbindelse med omtaler af filmen. Copyright tilhører Tumblehead Animation Studio. 

  ·         Bag filmen står 12 biblioteker/kommuner: Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Ikast-Brande, København, Næstved, Odense, 
          Syddjurs, Vesthimmerland, Aarhus og Viborg. Viborg Bibliotekerne og Børn & Unge i Viborg Kommune har taget initiativ til 
          projektet, som er støttet af Viborg Kommunes animationspulje.