Gå til hovedindhold

Pressemeddelelse om Årets Sundhedsplejerske

En gruppe af sundhedsplejersker fra Ikast-Brande Kommune har modtaget prisen for "Årets Sundhedsplejerske".

10. maj 2023
 • Læs op

Indhold

  Årets sundhedsplejersker – de arbejder i Ikast-Brande Kommune!

   

  Hvert år kårer Dansk Sygeplejeråd (DSR), i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og den faglige sammenslutning for sundhedsplejersker, ”Årets sundhedsplejerske”. I 2023 er prisen tilfaldet en gruppe af sundhedsplejersker fra Ikast-Brande Kommune, nemlig: Anne-Mette Laursen Dam, Majbrit Sangild, Stine Louise Daldorph Gammelgaard og Vibeke Dein. De har som gruppe modtaget prisen som årets sundhedsplejerske på baggrund af deres arbejde med at udvikle et dialogspil, som hedder ”Sundhed på Spil”. Spillet bruges i sundhedsplejens arbejde i skoleregi med eleverne i 4. årgang.

   

  Sundhed på Spil

  Ideen bag spillet Sundhed på Spil er at nytænke sundhedssamtalen med mellemtrinseleverne – og at åbne samtalen op på tværs af elevgruppen. Sundhedsplejersken spiller spillet med en gruppe af 5-6 elever, og gennem spillet trækker man forskellige spørgsmålskort som for eksempel: ”Hvilke tre gode ting ville dine venner sige om dig?”, ”Er der nogen eller noget, som kan hjælpe dig med at falde i søvn?”, ”Hvem bestemmer hvad du spiser?”, ”Hvad kan gøre det svært at slukke for skærmen?”. Spørgsmålene falder inden for forskellige kategorier, for eksempel: Krop, Søvn, Mad, Venskaber mv.

   

  ”Vi ville skabe en sundhedssamtale, hvor vi gik fra ”en til en samtale” til noget mere dynamisk, og hvor børnenes meninger og synspunkter kom mere i spil – hvor det var mere interessant og nemmere at koble sig på for eleverne” udtaler sundhedsplejerske.

   

  Samtalen om sundhed skal leges ind

  Sundhedsplejerskerne i Ikast-Brande Kommune oplever flere fordele ved at bruge spillet, når de skal have samtaler med eleverne på mellemtrinnet.

  ”Når vi bruger legen, så får vi hurtigere en tættere kontakt med børnene. Og det skaber nogle tryggere og bedre sundhedssamtaler, som vi har individuelt med børnene bag efter” udtaler sundhedsplejerske.

   

  ”Målet er også, at de lærer at tage ansvar for deres egen sundhed. At de ikke kun skal sidde og lytte på os, der siger, at det er vigtigt at sove om natten, og man skal spise sine grøntsager – det lærer de ikke meget af. Men når de selv bliver inddraget, og selv skal tænke og debattere med hinanden – så lærer de noget nyt og tager ansvar i deres eget liv” udtaler sundhedsplejerske.

   

  En kommune med plads til nytænkning

  Spillet er udviklet af sundhedsplejerskerne i Ikast-Brande Kommune efter en udviklingsproces med deltagelse af professor Karen Wistoft.

  ”Det har været virkelig godt, at vi har sat tid af til at dykke ned i praksis og udvikle dette spil. Det er motiverende at blive ved at med at udvikle sin faglighed, og det skaber stor arbejdsglæde” udtaler sundhedsplejerske.

   

  Lene Lautrup Hansen, som er leder af sundhedsplejen i Ikast-Brande Kommune siger: ”Det er godt at arbejde i en kommune, hvor der er plads til at nytænke og forandre praksis. Lige nu ligger spillet ved Komiteen for Sundhedsoplysning, som skal undersøge, om de kan hjælpe med at brede spillet ud”.

   

  Annette Mosegaard, formand for Børne-, Kultur- og Fritidsudvalget siger: ”Som formand for Børne-, Kultur- og Fritidsudvalget er jeg glad for- og stolt af vores visionære sundhedsplejersker. Prisen som Årets Sundhedsplejerske er et synligt bevis på, at de på fineste vis finder nye veje for at være i dialog med børn om trivsel og sundhed”.

   

  Overrækkelse af prisen

  Sundhedsplejerskerne modtog prisen d. 8 maj 2023 på Landskonferencen for Sundhedsplejersker på Munkebjerg I Vejle.

   

  Billeder er vedlagt pressemeddelelsen.

   

  For mere information kontakt:

  Ledende sundhedsplejerske Lene Lautrup Hansen

  Telefonnummer: 2090 5974

  Mail: lehan@ikast-brande.dk

   

  Vedlagte billede (Foto credit til Fotograf Lasse Skov)

  Billede 1: Fra venstre mod højre: Susanne Rank Lücke (formand for Fagligt selskab for sundhedsplejersker), Harun Demirtas (næstforperson i Dansk Sygeplejeråd), Anne-Mette Laursen Dam (Sundhedsplejerske, Ikast-Brande Kommune), Majbrit Sangild (Sundhedsplejerske, Ikast-Brande Kommune), Stine Louise Daldorph Gammelgaard (Sundhedsplejerske, Ikast-Brande Kommune).