Gå til hovedindhold

Fornyet høring af afgrænsningen af miljøkonsekvensvurderingen af et biogasanlæg ved Ilskovvej nord for Faurholt

Ikast-Brande Kommune sender et revideret udkast til afgrænsningsnotatet for miljøkonsekvensvurderingen af et solcelleanlæg i offentlig høring.

12. mar. 2024
  • Læs op

Indhold

    Fornyet høring af afgrænsningen af miljøkonsekvensvurderingen af et biogasanlæg ved Ilskovvej nord for Faurholt

    Økonomi- og Planudvalget besluttede den 20. marts 2023 at igangsætte planlægningen for et teknisk anlæg i form af et biogasanlæg ved Ilskovvej nord for Faurholt og ca. 5 km nord for Ikast.

    Ikast Bioenergi har anmodet Ikast-Brande Kommune om at planlægge for et nyt fælles biogasanlæg ved Ilskovvej. Det er Ikast-Brande Kommunes vurdering, at der i forbindelse med udarbejdelsen af Lokalplan nr. 449 og Kommuneplantillæg nr. 28 for etableringen af biogasanlægget, vil være et krav om at udarbejde en miljøvurdering af planerne. Bygherre, Ikast Bioenergi A/S, har desuden anmodet Ikast-Brande Kommune om, at der udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering af det konkrete anlæg. I miljøkonsekvensrapporten skal bygherre vurdere på det konkrete biogasanlægs sandsynlige, væsentlige indvirkning på miljøet.

    Forud for udarbejdelse af miljøkonsekvensrapporten skal Ikast-Brande Kommune jævnfør miljøvurderingsloven foretage en afgrænsning af indholdet i rapporten. Afgrænsningen er gennemført for at identificere de områder, hvor der kan være sandsynlighed for en væsentlig miljøpåvirkning, og som derfor skal vurderes nærmere i miljøkonsekvensrapporten. Afgrænsningen er samlet i et notat, der således afgrænser de væsentlige forhold, som skal beskrives, analyseres og vurderes i rapporten. 

    Afgrænsningsnotatet indeholder desuden en afgrænsning af indholdet i miljøvurderingen af det  kommuneplantillæg og den lokalplan, der skal udarbejdes for at kunne realisere biogasanlægget. 

    Ikast-Brande Kommune vurderer, at det er hensigtsmæssigt at der udarbejdes to adskilte rapporter, der redegør for henholdsvis miljøvurderingen af planerne, samt en rapport der redegør for miljøkonsekvensvurderingen af det konkrete projekt. Dette skyldes bl.a., at projektområdet strækker sig udover lokalplanområdet, fordi projektet også rummer det lange gasledningstracé. Derudover vurderer Ikast-Brande kommune, at man med to adskilte rapporter tydeliggør forskellen på vurderingerne af planer og projekt for borgere og myndigheder.

    Ikast-Brande Kommune gør opmærksom på, at der tidligere har været offentliggjort et afgrænsningsnotat for miljøkonsekvensrapporten fra den 15. december 2023 til og med den 12. januar 2024. Ikast-Brande Kommune har dog valgt at sende et revideret afgrænsningsnotat ud i en fornyet høring. Det reviderede afgrænsningsnotat har medtaget gasledningstraceet fra biogasanlægget til kompressoranlægget ved Ikast. 

    I forbindelse med afgrænsningen af indholdet i miljøkonsekvensrapporten, sender Ikast-Brande Kommune et udkast til afgrænsningsnotatet i offentlig høring efter § 35, stk. 3, pkt. 2 i miljøvurderingsloven, inden Kommunen kommer med en myndighedsudtalelse til projektudvikler om afgrænsningen, og inden udarbejdelse af selve miljøkonsekvensrapporten efter § 23 i miljøvurderingsloven. 

    Høringen går alene på, hvilke miljøpåvirkninger, der er relevante at få vurderet i miljøkonsekvensrapporten for biogasanlægget.

    Du kan finde udkastet til afgrænsningsnotatet nederst på siden under "Dokumenter".


    Du kan indsende bemærkninger fra den 12. marts 2024 til og med den 26. marts 2024.

    Du kan finde udkastet til afgrænsningsnotatet nederst på siden under "Dokumenter" eller ved at kontakte Teknik og Miljø i Administration Vest i Ikast.

    Ikast-Brande Kommune opfordrer alle interesserede til at komme med bemærkninger og forslag til, hvad der bør indgå i det videre arbejde med miljøkonsekvensvurderingen. Det kan f.eks. være ønsker til undersøgelser af særlige miljøpåvirkninger eller forhold i området, som bør belyses på en særlig måde.

    Alle indsendte høringssvar bliver gennemgået, og vil eventuelt indgå i det videre arbejde med at udarbejde miljøkonsekvensvurderingen af projektet. 

    Hvis du har bemærkninger til afgrænsningen af biogasanlæggets sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger, kan du indsende et høringssvar til:


    teknikogmiljoomraade@ikast-brande.dk

    Hvis du ikke har mulighed for at sende på e-mail, kan du sende et brev til:

    Ikast-Brande Kommune, Plan og Udvikling, Sjællandsgade 6, 7430 Ikast


    Kommunen skal have modtaget dit høringssvar med bemærkninger mm. senest den 26. marts 2024.

    HUSK, at oplyse dit navn og adresse.


    Bemærk, at vi lige nu er et sted i processen, hvor der er tale om en høring med det formål at få bemærkninger og forslag til afgrænsningen af omfang og indhold i miljøkonsekvensvurderingen. Det betyder, at du ikke på nuværende tidspunkt skal komme med indvendinger eller indsigelser mod projektet. Eventuelle indsigelser skal du først sende ind, når der senere bliver en offentlig høring af forslagene til kommuneplantillæg og lokalplan med tilhørende miljørapporter. 

    Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. I den forbindelse vil alle indsendte høringssvar inkl. vedhæftede dokumenter indgå i den videre behandling. Det betyder, at navn, adresse og e-mail, som er oplyst i høringssvarene, vil være offentligt tilgængelige, ligesom de pågældende høringssvar.

    Hvis du er omfattet af navne- og adressebeskyttelse og du indsender høringssvar/bemærkninger må du meget gerne gøre os opmærksom på dette. Vi foretager dog en kontrol af registreret navne- og adressebeskyttelse ved modtagelse af høringssvar/bemærkninger. Disse oplysninger bliver i givet fald ikke offentligt tilgængelige.

    Indsendte høringssvar vil også være omfattet af offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt. Høringssvar fra borgere med navne- og adressebeskyttelse vil blive udleveret uden angivelse af navn og adresse.

    Du kan kontakte Ikast-Brande Kommunes databeskyttelsesrådgiver om dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen på dbr@ikast-brande.dk. Du har ret til at klage til Datatilsynet over kommunens behandling af dine personlige oplysninger. På Datatilsynet.dk kan du læse mere om databeskyttelsesrådgiverens rolle.