Gå til hovedindhold

Lokalplan nr. 457 for et boligområde, Nordlundvej, Brande

Ikast-Brande Kommune offentliggør hermed Byrådets endelige vedtagelse af en lokalplan

27. jun. 2024
  • Læs op

Indhold

    Lokalplan nr. 457 for et boligområde ved Nordlundvej, Brande

    Den 24. juni 2024 vedtog Ikast-Brande Kommunes Byråd ovenstående lokalplan endeligt. Planen er offentligt bekendtgjort den 27. juni 2024.

    Du kan finde lokalplanen som pdf-fil nederst på siden under "Dokumenter". 

    Et forslag til planen har været i offentlig høring i perioden fra den 21. marts 2024 og frem til den 16. maj 2024.

    Ændringer i forhold til forslaget til planen
    I forhold til det offentliggjorte lokalplanforslag er der i den endelige lokalplan foretaget følgende ændringer:

    • Afgrænsningen af delområde 6 er ændret, så delområdet også om-fatter hele det 20 m brede beplantningsbælte mod sydvest. Det medfører, at afgrænsningerne af delområderne 3 og 4 er ændret tilsvarende, så de ikke længere omfatter beplantningsbæltet
    • Bestemmelse 5.8 bliver ændret, idet denne delbestemmelse er fjernet: "Såfremt der etableres en erstatningssti mellem A og B sydvest for planområdet, kan stien inden for planområdet nedlægges."
    • Tilsvarende tekst i lokalplanens redegørelse er slettet.

    Derudover er der foretaget mindre, redaktionelle ændringer.

    Formålet med lokalplan nr. 457 er at sikre, at planområdet kan anvendes til boligformål. Lokalplanen fastlægger bestemmelser for den nye boligbebyggelse og de tilhørende fælles grønne friarealer. Lokalplanen sikrer, at boligområdet bliver afgrænset mod sydvest med et tæt beplantningsbælte og at bebyggelse bliver indpasset i det eksisterende landskab.

    Lokalplanen giver mulighed for at opføre ca. 110 åben-lave boliger (fritliggende énfamiliehuse) og tæt-lave boliger (rækkehuse og/eller dobbelthuse) i dele af planområdet. Andre arealer må kun anvendes til aktivitetshus, grønne områder og fællesarealer til områdets beboere. Lokalplanområdet er delt op i en række delområder for at præcisere anvendelsen af de forskellige arealer.

    Lokalplanen rummer bl.a. bestemmelser om vejadgang, udstykning, bygningernes omfang og udseende, fællesarealer, beplantning samt benyttelse af eksisterende byggeri i planområdet.

    Aflysning af den gældende lokalplan for området
    Lokalplan nr. 457 aflyser den del af den gældende byplanvedtægt nr. 3 fra 1972, som rummer planområdet. I byplanvedtægten er dette areal udlagt til offentlige formål og giver mulighed for at opføre bygninger til ridesko-len.

    Miljøvurdering af lokalplanen
    Lokalplanforslaget var omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Miljøvurderingen blev sammenfattet i en miljørapport, der vurderer den sandsynlige, væsentlige indvirkning på miljøet af planens gennemførelse og rimelige alternativer under hensyn til planens eller programmets mål og geografiske anvendelsesområde. Miljørapporten blev offentliggjort i marts 2024 sammen med forslaget til lokalplanen.

    Der er udarbejdet en sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af lokalplanen. Den sammenfattende redegørelse beskriver, hvorledes og i hvilket omfang miljørapporten og de indkomne høringssvar er taget i betragtning i den endelige lokalplan. 

    Du kan finde den sammenfattende redegørelse som pdf-fil nederst på siden under "Dokumenter". 

    Miljøkonsekvensvurdering og udkast til §25-tilladelse
    Den rydning, der er foretaget af skoven i planområdet, er omfattet af krav om miljøkonsekvensvurdering og § 25-tilladelse jævnfør lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Derfor har bygherre fået udarbejdet en miljøkonsekvensvurdering af skovrydningen, som en integreret del af det samlede boligområdeprojekt. Vurderingen er sammenfattet i en miljøkonsekvensrapport, som blev offentliggjort i marts 2024 sammen med forslaget til lokalplanen.

    Rapporten indeholder en beskrivelse og vurdering af den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet, som boligprojektets gennemførelse vurderes at medføre. Rapporten er dermed grundlaget for udkastet til en §25-tilladelse, som var i høring sammen med miljøkonsekvensrapporten. En §25-tilladelse er Kommunens afgørelse, som giver bygherren tilladelse til at påbegynde etableringen af boligområdeprojektet.

    Du kan se den endelige §25-tilladelse her: §25-tilladelse

    Retsvirkning

    Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.

     

    Klagevejledning

    Lokalplanen
    Lokalplanen er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planen til Planklagenævnet, når planen er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planen kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over planens indhold eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den den dag, hvor lokalplanen bliver offentligt bekendtgjort. Det vil sige fra den 27. juni.

    Klage over miljøvurderingen 
    Miljøvurderingen af forslaget til lokalplanen, det vil sige miljørapporten, kan påklages til Planklagenævnet efter reglerne i Planloven, jf. miljøvurderingsloven § 48, stk. 1. Efter Planlovens § 58 stk. 1, nr. 3, kan kun retlige spørgsmål påklages. 

    Klagefristen er 4 uger fra den dag, hvor lokalplanen bliver offentligt bekendtgjort. Det vil sige fra den 27. juni.

    Klage over miljøkonsekvensvurderingen og § 25-tilladelsen
    Hvis du ønsker at klage over den miljøkonsekvensvurdering, som bygherren har udarbejdet for det konkrete boligprojekt, eller Kommunens § 25 tilladelse til projektet, kan du klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Du er klageberettiget, hvis du har en retlig interesse i sagens udfald. Du kan påklage både retlige og skønsmæssige spørgsmål, jf. miljøvurderingslovens § 49. 

    Du kan klage, når Kommunen har truffet afgørelse om at meddele endelig § 25-tilladelse til projektet og § 25 tilladelsen er offentliggjort på Kommunens hjemmeside.

    Klagefristen er 4 uger fra den dag, hvor tilladelsen bliver offentliggjort.

    Du kan se offentliggørelsen af den endelige §25-tilladelse her: §25-tilladelse

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her