Gå til hovedindhold

Lundgården

Værkstedet Lundgården er et beskyttet værksted samt et aktivitets- og samværstilbud for voksne udviklingshæmmede, der ligger i udkanten af Ikast by.

20. aug. 2024

Indhold

    Værkstedet Lundgården

      Værkstedet Lundgården

      Værkstedet Lundgården henvender sig til personer i alderen 18 år og op. Vi er normeret til 38 fuldtidspladser, det er dog muligt, at blive indskrevet på både fuldtid og deltid.

      Borgerne på Værkstedet Lundgården har forskellige funktionsniveauer. Derfor tilbyder vi både produktionsorienterede arbejdsopgaver med aflønning samt aktivitets- og samværstilbud med sociale og kreative aktivitetstilbud.

      Personalet på Værkstedet Lundgården forsøger at tilrettelægge arbejds- og aktivitetstilbud således, at alle borgere bliver tilgodeset i forhold til deres ønsker og behov.

      Beskyttet Beskæftigelse på Værkstedet Lundgården, fungerer som et arbejdsmiljø, der er tilpasset dine behov. Du får løn og har en arbejdsdag med faste mødetider, forskellige opgaver, kollegiale relationer og hvad der ellers følger med på en arbejdsplads. Opgaverne er tilrettelagt, så de tager hensyn til dine evner, ressourcer og interesser.

      Om Værkstedet Lundgården

      Værkstedet Lundgården er et Beskyttet Værksted samt et Aktivitets- og Samværstilbud for voksne udviklingshæmmede, der ligger i udkanten af Ikast by.

      Værkstedet Lundgården er et beskæftigelsestilbud til voksne, der grundet varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked.

      Værkstedet Lundgården er et beskæftigelses tilbud efter Servicelovens § 103 - Beskyttet Beskæftigelse og  § 104 - Aktivitet og Samvær.

      Aktivitets- og Samværstilbuddet på Værkstedet Lundgården, har til formål, at skabe en meningsfyldt hverdag, der er tilpasset den enkelte borger og giver mulighed for personlig og social udvikling. 

      På Værkstedet Lundgården, er pædagogikken, i forhold til Aktivitet og Samvær, tilrettelagt med udgangspunkt i den enkeltes funktionsniveau, ønsker og behov under hensyntagen til resten af gruppen.

      Vores målgruppe

      Værkstedet Lundgården henvender sig til personer i alderen 18 år og op. Vi er normeret til 38 fuldtidspladser, det er dog muligt, at blive indskrevet på både fuldtid og halvtid.

      Borgerne på Værkstedet Lundgården har forskellige funktionsniveauer. Derfor tilbyder vi både produktionsorienterede arbejdsopgaver med aflønning samt aktivitets- og samværstilbud med sociale og kreative aktivitetstilbud.

      Personalet på Værkstedet Lundgården forsøger at tilrettelægge arbejds- og aktivitetstilbud således, at alle borgere bliver tilgodeset i forhold til deres ønsker og behov.

      For bedst muligt, at kunne give den enkelte borger det tilbud og den støtte der er behov for, er borgerne fordelt i to teams. I de to teams kan der være stor forskel på alder og funktionsniveau, men borgere har nogenlunde ens behov i forhold til tempo og struktur i dagligdagen.

      Dagsrytme

      Værkstedet Lundgården har åbent mandag til torsdag fra kl. 8.00 til kl. 15.15 og fredag fra kl. 8.00 til kl. 13.15. Der er dog mulighed for at aftale individuelle mødetider, samt hjemmedage.

      På en almindelig dag, hvor der ikke er et særligt arrangement eller ture ud af huset, møder borgerne ind i deres teams, hvor arbejdsopgaver og aktiviteter for dagen planlægges og eventuelle strukturtavler laves- herefter går alle i gang med deres. planerne for dagen gennemgås. Derefter vil brugerne, alt efter basisgruppe og hvilke tværgående tilbud de deltager i, bruge dagen på forskellige arbejdsopgaver, aktiviteter og kreativ udfoldelse.

      I løbet af arbejdsdagen er der to pauser, som ligger på faste tidspunkter: og hvor man derfor også har mulighed for at mødes med brugere fra de andre grupper.

      Formiddagspause:

      Team Produktion: Kl. 9.00 - 9.20

      Team AKS: Kl. 9.45 - 10.05

      Frokostpause:

      Team Produktion: Kl. 11.30 – 11.50

      Team AKS: Kl. 12.15 - 12.35
       
      Der kan købes kaffe og the i begge pauser og man kan bestille frokost fra catering.

      På Lundgården vil vi ruste borgerne til et liv med størst mulig selvstændighed, derfor lægger vi stor på udvikling og vedligeholdelse af færdigheder, samt på at borgerne får succesoplevelser der kan være med til at styrke deres selvværd.

      Det er vores mål at tage udgangspunkt i den enkelte brugers forudsætninger og gennem en bred vifte af beskæftigelses- og samværstilbud:

      • At afprøve borgerens færdigheder for løbende at tilbyde et varieret og udfordrende arbejde
      • At udnytte borgerens specielle evner til gavn vort fællesskab
      • At veksle mellem det trygge, kendte og nye udfordringer
      • At finde nye arbejdsmetoder og arbejdsgange, der modvirker ensformigt og stillesiddende arbejde
      • At inddrage borgerne i alle beslutninger, der vedrører dem

      Vi ved, at alle mennesker, uanset handicap, evner og uddannelse kan udvikle sig og har ret til det.

      Vi forsøger, så vidt det er muligt, at inddrage borgerne i beslutninger, der vedrører dem. Det skal samtidigt være synligt, hvor og hvornår brugerne har indflydelse. Derfor er det vigtigt for os:

      • At borgere uden sprog stimuleres via hjælpemidler og tegn til tale til at ytre sig
      • At brugerne kan få tilbudt et miljøskift, der kan skabe kontakt og nye udfordringer
      • At brugerne også tilbydes samvær af ikke produktiv karakter
      • At tilrettelægge opgaverne så der gives plads til/mulighed for succesoplevelser
      • At udvikle og bevare brugernes selvværd og selvtillid

      Vores Værdier

      På Værkstedet Lundgården ønsker vi at skabe en positiv, rummelig og anerkendende atmosfære med udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov. Samtidig vil vi skabe et stærkt fællesskab, som vi alle oplever at være en del af.

      • Positivitet: En positiv stemning giver bedre oplevelser og et bedre arbejdsklima for både borgere og personale.
      • Rummelighed: Vi er alle forskellige, det respekteres og alle accepteres som den de er.
      • Anerkendelse: Borgere og medarbejdere mødes med anerkendelse, så der skabes succesoplevelser og selvtilliden styrkes.
      • Udvikling: Fokus på udvikling og vedligeholdelse af evner gennem Lundgårdens tilbud.
      • Inddragelse: Borgerne inddrages i planlægning af fremtidige planer, bl.a. gennem brugerrådet.
      • Individualitet: Der tages udgangspunkt i den enkeltes behov og ønsker.

      Derudover har vi tilsluttet os Ikast-Brande Kommunes værdier Tillid, Dialog og Ansvarlighed.

      Vores pædagogik

      I Ikast-Brande Kommune har vi på VUH-området vedtaget Fælles Faglig Platform, som danner grundlag for pædagogikken på alle områdets bosteder og dagtilbud.

      Med udgangspunkt i denne tankegang, har vi på Værkstedet Lundgården valgt Neuropædagogik, KRAP, Sundhedsfremme og Aldring/Demens, som de faglige tilgange vi på nuværende tidspunkt primært vil fokuserer på.

      • Neuropædagogik handler om, hvordan vi med kendskab til hjernens funktioner og viden om hvordan dysfunktioner i hjernen kommer til udtryk i adfærd, kan tilrettelægge den pædagogiske indsats.
      • KRAP (Kognitiv Ressourcefokuseret Anerkendende Pædagogik) handler om, at afdække de kompetencer og færdigheder borgeren er i besiddelse af, samt hvilke mentale mønstre der ligger til grund for adfærd og det samspil den enkelte borger bidrager med. Metoden ligger i høj grad op til samarbejde mellem borger og medarbejder om at finde metoder, der støtter op om en meningsfuld udvikling.
      • Sundhedsfremme handler om, at indhente viden om og belyse forskellige former for sundhedsfremmende aktiviteter og indgangsvinkler til samarbejdet med borgerne, for her igennem at øge borgernes mentale og fysiske velvære og sætte fokus på borgernes livskvalitet.
      • Aldring: Kendskab til aldringsprocesser hos udviklingshæmmede specielt med fokus på Alzheimers og downs syndrom for på den måde at kvalificere den pædagogiske indsats og aktivitetstilbuddene til ældre og demente beboere.

      På Værkstedet Lundgården får du den nødvendige pædagogiske og faglige støtte og vejledning i arbejdet. Arbejdet kan f.eks. bestå af pakkeopgaver, sortering, folde, rengøring, hjælpe i kantinen m.m.

      Aktivitet og Samvær kan f.eks. bestå af kreative sysler og andre opgaver, sang, gåture, spil, rengøring m.m.

      For bedst muligt, at kunne give den enkelte borger det tilbud og den støtte der er behov for, er borgerne fordelt i to teams. I de to teams kan der være stor forskel på alder og funktionsniveau, men borgere har nogenlunde ens behov i forhold til tempo og struktur i dagligdagen.

      Team-AKS

      Her har vi  fokus på aktivitet og samvær. Her er ingen umiddelbare deadlines og ingen forventninger om, at bestemte opgaver skal løses. Der er til gengæld fokus på det gode samvær med de andre borgere og aktiviteter som tilrettelægges ud fra den enkeltes ønsker. I AKS-teamet lægger vi vægt på, at tilbyde den støtte borgeren har brug for i forhold til f.eks. socialt sammenspil, struktur eller praktisk hjælp. Samtidig vægter vi også, at borgeren får mulighed for at udvikle sine evner og kompetencer.

      Desuden deltager vi gerne i aktiviteter på tværs af - og ude af huset og vi kan godt lide, at bevare den gode tone og hyggelige atmosfære.

      Vi stræber efter, at skabe en meningsfuld og motiverende hverdag for den enkelte borger i et trygt miljø, hvor alle trives fra de kommer om morgenen til de har fri.

      Team-Produktion

      Langt de fleste mennesker har behov for at føle, at der er brug for dem og at det de laver er vigtigt. De vil gerne have en arbejdsidentitet. Det gælder også for borgerne i Team-produktion, som gerne vil lave arbejdsopgaver der er vigtige og ikke bare "for sjov".

      Produktionsteamet, er derfor en arbejdsgruppe, hvor der kan opleves deadlines på opgaver og hvor der også stilles krav til aktiv deltagelse. I Produktionsteamet møder borgerne et positivt og udviklende arbejdsmiljø, der er tilpasset den enkeltes behov – men hvor arbejdsfællesskabet samtidig bliver vægtet højt. Produktionsteamet løser opgaver for forskellige virksomheder i lokalområdet. Arbejdsopgaverne er varierede, hvilket gør det muligt at tilgodese denne enkeltes stærke sider. 

      Desuden deltager vi gerne i aktiviteter på tværs af - og ude af huset.

      Vi stræber efter, at skabe en meningsfuld og motiverende hverdag for den enkelte borger i et trygt miljø, hvor alle trives fra de kommer om morgenen til de har fri.

      Produktionsgruppen har 15 faste værkstedsbrugere, som har deres daglige arbejde her. Aldersfordelingen er fra 23 år til 61 år og består af begge køn. Brugerne optjener løn.

      Vores kantine

      På Værkstedet Lundgården har vi en kantine, hvor borgerne hver dag kan købe kaffe/the, vand og frokost, som vi får fra Café LuXen gennem Skolemad.nu. Det er borgerne selv, der står for en stor del af driften af kantinen i tæt samarbejde med personale.

      Brugerråd

      På Lundgården har vi et brugerråd, der har mulighed for at stille forslag til ændringer i hverdagen samt arrangerer fester og udflugter.

      Pt. er der 4 repræsentanter i Brugerrådet fra borgergruppen, 1 medarbejderrepræsentant og teamlederen.

      Brugerrådet vælges for en periode på to år.

      Radio Lundgården

      Radio Lundgården. En mulighed for at borgere kan prøve at være DJ.

      Radio Lundgården opstod da flere borgere, gerne ville prøve kræfter med rollen som radiovært og vi samtidig havde en studerende, der vidste noget om emnet og tilbød at få stationen op at køre.

      Radiostationen drives af en lille gruppe af borgere som har hver deres sendetider. Stationen underholder både borgere og personale med blandet musik i forskellige genrer.

      Borgere der ikke er involveret i Radio Lundgården, kan komme med musikønsker til værterne, så vi på den måde sikrer, at alle får mulighed for at høre den musik de holder af.

      Praktik

      Et af de tilbud vi er meget glade for her på Lundgården er "Praktik i virksomheder", hvor en borger nogle timer om ugen, varetager et job et andet sted end her på Lundgården, eksempelvis i en virksomhed. En ordning som både den enkelte borger og deres praktiksteder er meget glade for. 

      Vi samarbejder også med lokale virksomheder i dagligdagen, da en del af de arbejdsopgaver vi udfører, kommer udefra. Det kan blandt andet være pakke og montageopgaver. 

      Det er vores vurdering, at en del borgere, kan få et "løft" ved at komme ud i det almindelige arbejdsliv. Derfor har vi oprettet "Praktik i virksomheder", hvor borgerne netop har mulighed for at komme ud "i det virkelige liv". 

      Praktikanterne vil oftest starte med ca. halvanden time en gang om ugen og så laves der en evaluering efter tre til fire uger, hvorefter timetallet ved et gensidigt ønske kan sættes op. 

      Det er vigtigt at praktikstedet har en eller flere konkrete opgaver som praktikanten kan løse, det kan f.eks. være:

      • Fejning
      • Oprydning
      • Lettere rengøring
      • Sortering
      • Makulering
      • Andet forefaldende arbejde

      Det er også vigtigt at der er en fast kontaktperson på praktikstedet.

      Praktiksteder søges 

      Vi vil selvfølgelig gerne kunne tilbyde borgerne et praktiksted, der matcher deres ønsker og har heldigvis god kontakt med erhvervslivet i Ikast-Brande Kommune. Men vi leder altid efter nye praktiksteder, så vi kan finde det helt rette match. 

      Derfor er du velkommen til at kontakte os, hvis du eller nogen du kender, har konkrete opgaver en eller flere borgere fra Lundgården, kan løse 

      Værkstedet Lundgården
      Kontaktperson: Benny Hald Vestergård
      Tlf.: 99 60 52 40
      E-mail: beves@ikast-brande.dk  

      Læs vores Firmafolder

      Forventninger

      For at både praktikant og praktiksted får det optimale ud af ”Praktik i virksomheder” har vi opsat en række forventninger til alle parter.

      Af Arbejdsstedet:

      • En kontaktperson.
      • At praktikstedet har et stykke konkret arbejde til praktikanten.
      • Klar aftale om arbejdstider.
      • Rummelighed overfor praktikanten.

      Af Praktikanten:

      • Udfører det arbejde praktikanten bliver sat til.
      • Møde til tiden.
      • Selv-transporterende.
      • Ringe ved sygdom/fravær (typisk til Lundgården)

      Personale

      På Lundgården er der pt. ansat pædagoger og omsorgsmedhjælpere i personalegruppen.

      Vi arbejder hver dag med at bevare det trygge miljø, der støtter borgeren i at bruge deres kompetencer, tilegne sig nye færdigheder og gøre det de er gode til.

      Vi tilstræber derfor, at skabe en pædagogisk ramme, hvor vi på en nysgerrig, forstående, anerkendende og udfordrende måde, kan få borgernes forskellige potentialer i spil.

      Det har stor betydning for os, at alle har det godt og trives, når de går på arbejder – både borgere og personale.

      Vi forventer at alle i personalegruppen tager ansvar og deltager aktivt i den pædagogiske hverdag.

      Vi afholder hver mandag et kalendermorgenmøde, hvor den kommende uge bliver gennemgået med personaleaktiviteter i og uden for huset.

      De andre dage, bliver der afholdt ”tavlemøder” morgen og middag i det enkelte team, hvor dagen planlægges og vigtig info deles.

      Hver anden tirsdag fra kl. 15.30 til 17.00 holder vi fælles personalemøde.

      Velkomst til nye medarbejdere

      Personaleoversigt.

      Studerende

      Indimellem har vi her på Lundgården studerende fra pædagoguddannelsen i Ikast, som tager en del af deres uddannelse her hos os i form af praktikperioder. Det er vi glade for, da det bringer ny energi og inspiration.

      Her kan du se Lundgårdens praktikbeskrivelse

      Vi forventer, at man som studerende hos os, tager ansvar og deltager aktivt i den pædagogiske dagligdag og til møder, samt at man er engageret i uddannelsen og de krav der stilles til en praktikperiode.

      Praktikanter fra 10. klasse

      Vi modtager også gerne praktikanter fra 10. klasse, der skal ud at stifte bekendtskab med forskellige erhverv.

      Forventninger til praktikanter fra 10. klasse

      Ny borger

      Lundgården er normeret til 38 fuldtidspladser, men det er også muligt, at få en deltidsplads - så måske er vi det rette tilbud for dig eller en du holder af.

      Klik her og se vores velkomstfolder

       Det er din sagsbehandler ved kommunen der skal visitere dig til Lundgården, så det er ham eller hende du skal tage en snak med, hvis du er interesseret i at få en plads hos os. 

      Få en rundvisning 
      Kommende borgere og deres pårørende, er altid velkomne til at kontakte os med henblik på en rundvisning og en snak om, hvad vi kan tilbyde. 

      For at lave en aftale, ring eller skriv til:

      Leder Heidi Nielsen
      Tlf.: 99 60 52 30 eller 99 60 52 40
      E-mail: heini@ikast-brande.dk

      Eller 

      Teamleder Marianne Larsen
      Tlf.: 99 60 52 39
      E-mail: mavla@ikast-brande.dk

      Vi hjælper dig også gerne med kontakt til pårørende, hvis du ønsker en snak om, hvordan de oplever Lundgården.

      Lundgårdens Ferie- og Aktivitetsplan

      Opstart efter juleferien:              2 januar

      Temadag:                                   19 marts

      Påske:                                        25. Marts - 1 april

      Kristi himmelfartsdag:                9 maj - 10 maj

      2. Pinsedag:                               20 maj

      Grundlovsdag:                           5 juni                                             

      Sommerferie:                             15 juli - 4 august

      Temadag:                                  17 september

      Juleferie:                                    21 december - 1 januar

      Opstart igen                                2. januar 2025

      Her kan du se Lundgårdens lukkedage i 2024 som printformat.

      Vores Politikker

      Sundhedsprofil

      Her kan du læse Lundgårdens sundhedsprofil

      Seksualpolitik

      Her kan du læse Lundgårdens seksualpolitik

      Kostpolitik

      Her kan du læse Lundgårdens kostpolitik

      Rygepolitik

      Her kan du læse Ikast-Brande Kommunes rygepolitik

      Pårørendepolitik

      Her kan du læse Lundgårdens pårørendepolitik

       

      Adresse
      Værkstedet Lundgården
      Thrigesvej 1
      7430 Ikast

      Tlf.: 9960 5240
      E-mail: heini@ikast-brande.dk

      Ledelse
      Centerleder Heidi Nielsen
      Tlf.: 9960 5241
      E-mail: heini@ikast-brande.dk  

      Teamleder Marianne Larsen
      Tlf.: 9960 5249
      E-mail: mavla@ikast-brande.dk

      Team AKS-gruppen
      Rasmus Schjermer (rasch@ikast-brande.dk),

      Kitti Lau (kitla@ikast-brande.dk),

      Anja Chaluppa (ancha@ikast-brande.dk)

      Niels Hede Mortensen (niemort@ikast-brande.dk)

      Studerende
      Tlf.: 9960 5244

      Team Produktion
      Claus Haugaard (clhau@ikast-brande.dk),
      Simon Manø (siman@ikast-brande.dk),
      Tlf.: 9960 5248    -   Store produktion

      Benny Hald Vestergaard (beves@ikast-brande.dk) 
      Tlf.: 9960 5245    -   Lille Produktion

      Lene Würtz (levur@ikast-brande.dk),
      Jannie Olsen
      Tlf.: 9960 5246    -    Kantinen

      Chauffør
      Tlf.: 9960 5239

      Administrationen
      Lene Lorensen
      Tlf.: 9960 5247
      E-mail: Lelor@ikast-brande.dk

      CVR og EAN
      CVR-nr:
      2918 9617
      EAN-nr.:
      579 800 557 1483

      Værkstedet Lundgården er en del af Center for Job, Aktivitet og Uddannelse og hører under Socialafdelingen, Ikast-Brande Kommune

      Socialchef Ulla Wernberg-Møller
      Direkte: 9960 3171
      Mobil: 2913 1617
      E-mail: ullwern@ikast-brande.dk