Gå til hovedindhold

Kommuneplantillæg nr. 17 og Lokalplan nr. 436 - Centerområde, La Cours Vej, Ikast

Ikast-Brande Kommune offentliggør Byrådets endelige vedtagelse af planer for et nyt centerområde i Ikast

21. dec. 2023
  • Læs op

Indhold

    Kommuneplantillæg nr. 17 og Lokalplan nr. 436 - Centerområde, La Cours Vej, Ikast

    Den 18. december 2023 vedtog Ikast-Brande Kommunes Byråd ovenstående planer endeligt. Planerne er offentligt bekendtgjort den 21. december 2023.

    Du kan finde kommuneplantillægget og lokalplanen som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter".

    Forslag til planerne har været i offentlig høring i perioden fra den 14. september 2023 og frem til den 9. november 2023.

    I forhold til de forslag til planer, der var i offentlig høring, er der kun foretaget mindre, redaktionelle ændringer i de endelige planer.

    Formålet med kommuneplantillæg nr. 17 er, at ændre plangrundlaget for en del af erhvervsområdet ved La Cours Vej i det sydlige Ikast. Med tillægget bliver der i kommuneplanen udlagt et nyt rammeområde til centerformål (aflastningsområde) med et samlet butiksareal på maks. 7.000 m2. Tillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Formålet med Lokalplan nr. 436 er, at muliggøre etablering af et centerområde til store udvalgsvarebutikker med funktionelle tilkørselsforhold samt lettilgængelige parkeringsmuligheder. Lokalplanen giver mulighed for, at der kan opføres udvalgsvarebutikker på mindst 500 m2 og med en maksimal bygningshøjde på 10 meter. Butiksfacaderne skal orienteres omkring et centralt parkeringsanlæg med tilkørsel fra La Cours Vej. Der må ikke etableres vejadgang, varegård, oplag eller opsættes digital skiltning mod Uhregårds Alle.

    Lokalplanen fastsætter bestemmelser for anvendelse, udstykning, placering og udformning af ny bebyggelse og parkering.

    Med den endelige vedtagelse af Lokalplan nr. 436 bliver Lokalplan nr. 151 aflyst for den del af lokalplanområdet, som lokalplan nr. 436 vedrører. Lokalplan nr. 151 blev vedtaget af Ikast Kommune den 20. december 2006.

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.

    Klagevejledning

    Kommuneplantillæg nr. 17 og Lokalplan nr. 436 er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planerne til Planklagenævnet, når planerne er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planerne kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over planernes indhold eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her