Gå til hovedindhold

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 21 og Lokalplan nr. 441 - Boliger, Hagelskærvej, Ikast

Ikast-Brande Kommune offentliggør forslag til et kommuneplantillæg og en lokalplan for et nyt boligområde i Ikast.

27. jun. 2024
  • Læs op

Indhold

    Forslag til Kommuneplantillæg nr. 21 og Lokalplan nr. 441 - Boligområde, Hagelskærvej, Ikast 

    Den 24. juni 2024 godkendte Ikast-Brande Byråd ovenstående planforslag. Planforslagene er offentliggjort den 27. juni 2024.

    Du kan finde forslagene til Kommuneplantillæg nr. 21 og Lokalplan nr. 441 som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter".

    Du kan indsende bemærkninger, indsigelser eller ændringsforslag til planerne i høringsperioden fra den 27. juni 2024 til og med den 29. august 2024. Se længere nede, hvordan du indsender høringssvar.

    Baggrund for planlægningen
    Ejeren af et landbrugsareal ved Hagelskærvej i den vestlige del af Ikast har anmodet Ikast-Brande Kommune om at igangsætte kommune- og lokalplanlægning for et nyt boligområde på arealet. 

    Kommuneplantillæggets og lokalplanens formål og indhold 
    Formålet med Kommuneplantillæg nr. 21 og Lokalplan nr. 441 er primært at ændre plangrundlaget for et uplanlagt område ved Hagelskærvej. Ændringen skal give mulighed for at opføre op til 105 boliger i området, herunder både åben-lave og tæt-lave boliger i op til 2 etager samt et fælleshus og fælles rekreative arealer.

    Da området ved Hagelskærvej ikke er omfattet af rammebestemmelser i kommuneplanen, skal det eksisterende plangrundlag i kommuneplanen ændres. Med vedtagelsen af kommuneplantillægget vil der blive udlagt et nyt rammeområde til et boligområde, hvor der er mulighed for at opføre både åben-lave og tæt-lave boliger. Der bliver ligeledes udlagt et nyt rammeområde til fælles, rekreativt formål vest for det nye boligområde. Med kommuneplantillægget bliver der inddraget 7,4 ha nyt byvækstareal, som kan overføres fra landzone til byzone med vedtagelsen af lokalplanen.

    Med kommuneplantillægget bliver der også foretaget planændringer andre steder i Ikast og i andre byer for at kunne overføre uudnyttede arealer i udlagte boligområder til det nye boligområde ved Hagelskærvej. Der bliver således reduceret i boligområdet øst for Overgårdsvej i Ikast. Et boligområde ved Søndergårdsvej i Ikast, ved Solskrænten i Herning, ved Vestbanen i Ejstrupholm og ved Teglværksvej i Nørre Snede bliver ligeledes reduceret. Nogle af de arealer, der bliver taget ud af boligområderne, bliver i stedet udlagt til rekreative områder.

    Kommuneplantillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Lokalplanforslaget fastsætter bestemmelser for planområdet ved Hagelskærvej, herunder bestemmelser for anvendelse, udstykning, vejadgang, ny vejtilslutning og areal til mulig fremtidig vejudvidelse, placering og udformning af ny bebyggelse, klimatilpasning samt placering af fælles fri- og opholdsarealer og parkering.

    I lokalplanen er der udlagt to delområder til boligformål. De to delområder samles om en grøn kile i nord-syd gående retning. Der er desuden udlagt en lidt større, central, grøn kile i øst-vestgående retning. Den centrale, grønne kile gennem lokalplanområdet skal være med til at skabe fælles mødesteder for områdets beboere. Desuden indeholder lokalplanen et tredje delområde i den vestlige del af planområdet. Dette delområde bliver et større, rekreativt, fælles fri- og opholdsareal. Grønne kiler, fælles opholdsarealer, plantebælter og stier knytter hele planområdet sammen, og giver mulighed for at forbinde planområdet med fremtidige boligområder mod syd.


    Miljøvurdering
    Planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Jævnfør lovens § 8, stk. 1 skal myndigheden gennemføre en miljøvurdering af en plan, når den udarbejdes inden for fysisk planlægning og arealanvendelse og fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til de projekter, der er omfattet af lovens bilag 1 og 2.

    I henhold til lovens § 8, stk. 2 har Ikast-Brande Kommune gennemført en screening af planforslagene med det resultat, at de ikke skal miljøvurderes. Planerne fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan, og de ændrede anvendelser af arealerne vurderes ikke at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. 

    Opførelse af op til i alt 105 boliger i lokalplanområdet vurderes samlet set ikke at få væsentlige indvirkninger på miljøet. Heller ikke de ændringer, der bliver foretaget med vedtagelsen af kommuneplantillægget, vurderes at ville medføre væsentlige påvirkninger på miljøet.

    Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget er truffet på baggrund af screening af miljøfaktorer i overensstemmelse med det brede miljøbegreb i miljøvurderingsbekendtgørelsen. Denne screening udleveres efter anmodning.

    Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslagene er truffet på baggrund af en screening af miljøfaktorer i overensstemmelse med det brede miljøbegreb i miljøvurderingsbekendtgørelsen. Det betyder, at man i et screeningsskema har forholdt sig til de nødvendige miljø- og naturforhold. Screeningsskemaet kan udleveres ved henvendelse til Teknik og Miljø.

    Du kan påklage Kommunens afgørelse om, at der ikke er behov for at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene. Klagefristen er fire uger fra planforslagenes offentliggørelsesdag. Se herunder, hvordan du kan klage.

    Du kan finde planforslagene nederst på siden under "Dokumenter" eller ved at kontakte Teknik og Miljø i Administration Vest i Ikast.


    Hvis du har bemærkninger, indsigelser eller ændringsforslag til planforslagetne, kan du indsende et høringssvar til:

    teknikogmiljoomraade@ikast-brande.dk


    Hvis du ikke har mulighed for at sende på e-mail, kan du sende et brev til:

    Ikast-Brande Kommune, Plan og Udvikling, Sjællandsgade 6, 7430 Ikast


    Kommunen skal have modtaget dit høringssvar med bemærkninger mm. senest den 29. august 2024.

    HUSK, at oplyse dit navn og adresse.

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, må ikke bebygges eller i øvrigt anvendes på en måde, der skaber risiko for at foregribe planernes endelige indhold. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra offentliggørelsesdatoen og indtil lokalplanen er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, dog højst i ét år.

     

    Klagevejledning

    Byrådets godkendelse af planforslagene kan endnu ikke påklages til Planklagenævnet. Det er først i forbindelse med byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentlige bekendtgørelse af planerne, at man kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3.

    En afgørelse efter Miljøvurderingsloven § 10, om at Ikast-Brande kommune ikke skal gennemføre en miljøvurdering af forslaget til kommuneplantillægget og lokalplanen, kan påklages til Planklagenævnet efter reglerne i Planloven, jf. miljøvurderingsloven § 48, stk. 1. Efter Planlovens § 58 stk. 1, nr. 3, kan kun retlige spørgsmål påklages. Klagefristen er fire uger fra den dag, hvor Kommunens afgørelse og planforslagene bliver offentliggjort. Det vil sige den 27. juni 2024.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her

    Behandling af dine personoplysninger

    Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. I den forbindelse vil alle indsendte høringssvar inkl. vedhæftede dokumenter indgå i den videre behandling. Det betyder, at navn, adresse og e-mail, som er oplyst i høringssvarene, vil være offentligt tilgængelige, ligesom de pågældende høringssvar.

    Hvis du er omfattet af navne- og adressebeskyttelse og du indsender høringssvar/bemærkninger må du meget gerne gøre os opmærksom på dette. Vi foretager dog en kontrol af registreret navne- og adressebeskyttelse ved modtagelse af høringssvar/bemærkninger. Disse oplysninger bliver i givet fald ikke offentligt tilgængelige.

    Indsendte høringssvar vil også være omfattet af offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt. Høringssvar fra borgere med navne- og adressebeskyttelse vil blive udleveret uden angivelse af navn og adresse.

    Du kan kontakte Ikast-Brande Kommunes databeskyttelsesrådgiver om dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen på dbr@ikast-brande.dk. Du har ret til at klage til Datatilsynet over kommunens behandling af dine personlige oplysninger. På Datatilsynet.dk kan du læse mere om databeskyttelsesrådgiverens rolle.