Gå til hovedindhold

Kommuneplantillæg nr. 24 og Lokalplan nr. 444 – Centerområde, Vestergårdsvej, Brande

Ikast-Brande Kommune offentliggør hermed Byrådets endelige vedtagelse af planer for udvidelse af aflastningsområdet ved Vestergårdsvej i Brande

27. jun. 2024
  • Læs op

Indhold

    Kommuneplantillæg nr. 24 og Lokalplan nr. 444 – Centerområde, Vestergårdsvej, Brande 

    Den 24. juni 2024 vedtog Ikast-Brande Kommunes Byråd ovenstående planer.  Planerne er offentligt bekendtgjort den 27. juni 2024.

    Du kan finde planerne som pdf-fil nederst på siden under "Dokumenter".

    Forslag til planerne har været i offentlig høring i perioden fra den 21. marts 2024 og frem til den 16. maj 2024.

    I forhold til forslag til planerne, der var i offentlig høring, er der foretaget mindre ændringer af lokalplanen, som er beskrevet nedenfor. Derudover er der foretaget mindre, redaktionelle ændringer i planerne.


    Formålet med Kommuneplantillæg nr. 24 og Lokalplan nr. 444 er, at ændre anvendelsesmulighederne i den østlige del af det eksisterende centerområde ved Vestergårdsvej i Brande, så hele centerområdet kan blive anvendt til aflastningsområde til større udvalgsvarebutikker.

    Hidtil har lokalplanområdet kun haft mulighed for butikker til særligt pladskrævende varer, som f.eks. omfatter: motorkøretøjer, lystbåde, campingvogne, trailere, planter, havebrugsvarer, tømmer, byggematerialer, grus, sten- og betonvarer og møbler samt ammunition og eksplosiver.

    Udvidelsen af anvendelsesmulighederne til større udvalgsvarebutikker betyder, at lokalplanområdet vil kunne udnyttes til alle former for udvalgsvarebutikker. Udvalgsvarer er varer, der typisk kan anvendes flere gange og har en længere forbrugstid end dagligvarer. Det kan f.eks. være tøj, sko, elektronik, isenkram, cykler, hvidevarer, bøger og legetøj m.m. Det samlede bruttoareal for den enkelte butik må ikke overstige 8.500 m2 og må ikke være mindre end 500 m2.

    Tillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Med lokalplanen er der fastsat bestemmelser for anvendelse, parkering, skiltning, placering og udformning af ny bebyggelse mm.

    Med den endelige vedtagelse af Lokalplan nr. 444 bliver Lokalplan nr. 424 aflyst for den del, som vedrører Lokalplan nr. 444. Lokalplan nr. 424 blev vedtaget af Ikast-Brande Kommune den 10. oktober 2022.

    Ændringer i forhold til forslag til planerne
    Der er kommet to høringssvar i høringsperioden, som har givet anledning til mindre ændringer i lokalplanen. I forhold til det offentliggjorte lokalplanforslag er der i den endelige lokalplan ændret på følgende punkter:

    • i redegørelsesteksten side 7, afsnit 2 under afsnittet "Reklameskiltning i det åbne land" erstattes formuleringen "Det vurderes, at..." med denne formulering: ”Det er Ikast-Brande Kommunes vurdering, at…”.

    • i redegørelsesteksten side 16 under afsnittet "Museumsloven" erstattes formuleringen: "Museum Midtjylland har gennemført en forundersøgelse på arealet ved Vestergårdsvej i Brande, og der fremkom kun ganske få anlæg, som alle kunne afvikles i forbindelse med forundersøgelsen. Museet ønsker således ikke at foretage yderligere undersøgelser, og arealet er hermed frigivet til anlægsarbejde." Formuleringen erstattes med: "Museum Midtjylland har gennemført en forundersøgelse på dele af arealet ved Vestergårdsvej i Brande. Det er ud fra både terrænforholdene og de kendte fund omkring det forundersøgte område museets vurdering, at der vil være sandsynlighed for, at der også vil forekomme skjulte fortidsminder indenfor den østlige del af lokalplanområdet. Museum Midtjylland ønsker således at foretage arkæologisk forundersøgelse, inden der gennemføres byggeri eller anden form for anlægsarbejde."

    • på den vejledende illustrationsplan side 21 slettes ordet ”pylon”, som er markeret i planområdets nordlige del mod motorvejen.

     

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.

    Klagevejledning

    Kommuneplantillæg nr. 24 og Lokalplan nr. 444 er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planen til Planklagenævnet, når planerne er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planerne kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over indholdet eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse, det vil sige fra den 27. juni 2024.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her