Gå til hovedindhold

Kommuneplantillæg nr. 39 og Lokalplan nr. 458 - Boligområde, Bodholtvej, Bording

Ikast-Brande Kommune offentliggør hermed Byrådets endelige vedtagelse af en lokalplan og et kommuneplantillæg

27. jun. 2024
Afgrænsning af lokalplanområdet
  • Læs op

Indhold

    Kommuneplantillæg nr. 39 og Lokalplan nr. 458 - Boligområde, Bodholtvej, Bording

    Den 24. juni 2024 vedtog Ikast-Brande Kommunes Byråd ovenstående planer endeligt. Planerne er offentligt bekendtgjort den 27. juni 2024.

    Du kan finde kommuneplantillægget og lokalplanen som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter". 

    Forslag til planerne har været i offentlig høring i perioden fra den den 8. februar og frem til den 4. april 2024.

    I forhold til de planforslag, der var i offentlig høring, er der ikke foretaget ændringer i det endelige kommuneplantillæg, men der er foretaget ændringer i den endelige lokalplan. Ændringerne fremgår længere nede på denne side.

    Derudover er der foretaget mindre, redaktionelle ændringer i de endelige planer.

    Formålet med Kommuneplantillæg nr. 39 er, at ændre de gældende bestemmelser for et udlagt boligområde ved Bodholtvej i den sydvestlige del af Bording. Med vedtagelsen af tillægget bliver der udlagt et nyt rammeområde til boligområde. I rammeområdet er der mulighed for at opføre både åben-lave boliger, og tæt-lave boliger. Kommuneplantillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Formålet med lokalplan nr. 458 er, at sikre at planområdet kan anvendes til både åben-lave boliger, og tæt-lave boliger. Lokalplanen fastsætter bestemmelser for udstykning, vejadgang, placering og udformning af ny bebyggelse samt fælles opholds- og friarealer i planområdet. 

    Ændringer i den endelige lokalplan
    I den endelige lokalplan er der indsat følgende nye bestemmelser:

    • § 6.4 "Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj for boliger og udendørs opholdsarealer skal være overholdt. (Se lokalplanens bilag 3: Støj)".
    • § 6.5 "Udformningen af boligernes facader skal ske, så der er et støjniveau fra trafik på højest 45 dB indendørs i sove- og opholdsrum med åbne vinduer (fx med særlig afskærmning uden for vinduet eller særligt isolerende konstruktioner. Forud for byggetilladelse skal dette verificeres. Hvis konkrete beregninger viser overskridelser af den højst tilladte trafikstøj indendørs, skal det dokumenteres, at det indendørs støjniveau kan nedbringes til højst 45 dB".
    • § 8.9 Der kan etableres støj-afskærmning i form af hegn eller jordvolde på højst 2 m mod Herningvej og Bodholtvej. Støjvolde må ikke udformes med ensartet kronehøjde og bredde, men skal varieres både horisontalt og vertikalt.
    • § 9.2 Ny bebyggelse skal tilsluttes et af kommunen godkendt kloaksystem jf. kommunens spildevandsplan. I forbindelse med denne godkendelse, kan der blive stillet krav om oprettelse af et spildevandslaug.
    • § 10.1 - 4. punkt. Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj for boliger og udendørs opholdsarealer skal være overholdt. (Se lokalplanens bilag 3: Støj).

    Desuden er der i lokalplanens redegørelse tilføjet en ny tekst vedrørende spildevand, da grundejerne selv skal være ansvarlige for drift og vedligehold af et fælles, privat nedsivningsbassin. Den nye tekst lyder: 
    "Alle ejendomme inden for lokalplanområdet, skal indgå i et spildevandslaug."

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.

     

    Klagevejledning 

    Planerne er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planerne til Planklagenævnet, når planerne er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planerne kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over planernes indhold eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse den 27. juni 2024.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her