Gå til hovedindhold

Kommuneplantillæg nr. 42 og Lokalplan nr. 461 - Erhvervsområde, Herningvej, Brande

Ikast-Brande Kommune offentliggør Byrådets endelige vedtagelse af planer for et nyt erhvervsområde ved eksisterende fabrik ved Herningvej i Brande

30. maj 2024
  • Læs op

Indhold

    Kommuneplantillæg nr. 42 og Lokalplan nr. 461 – Erhverv, Herningvej, Brande 

    Den 27. maj 2024 vedtog Ikast-Brande Kommunes Byråd ovenstående planer endeligt. Planerne er offentligt bekendtgjort den 30. maj 2024.

    Du kan finde planerne som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter".

    Forslag til planerne har været i offentlig høring i perioden fra den 21. december 2023 og frem til den 22. januar 2024. 

    I forhold til forslag til planerne, der var i offentlig høring, er der foretaget mindre ændringer samt redaktionelle rettelser i de endelige planer. Bygherre har endnu ikke detailprojekteret det påtænkte projekt og har efter høringsfasen opdateret illustrationsplan samt visualiseringer. Disse er indsat i lokalplanens redegørelse. 

    Der er derudover foretaget yderligere undersøgelser for flagermus i området, derfor er der foretaget redaktionelle rettelser i lokalplanens redegørelse om bilag IV arter.

    Opdateringerne har ikke indvirkning på lokalplanens bestemmelser eller kortbilag. 

    Formålet med kommuneplantillæg nr. 42 er, at er at ændre det gældende plangrundlag for et erhvervsområde i den centrale del af Brande. Med vedtagelse af tillægget bliver afgrænsningen af det eksisterende erhvervs-rammeområde nr. 13.E3.12 samt det eksisterende bolig-rammeområde nr. 13.B4.3 ændret. Begge rammeområder reduceres med arealer, der overgår til et nyt rammeområde, der har fået nr. 13.E3.13 og udlægges til erhvervsområde.

    Ligeledes udvides kommuneplanens retningslinjer for erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder, transport- og logistikvirksomheder, så de omfatter hele rammeområde nr. 13.E3.13.

    Tillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Formålet med Lokalplan nr. 461 er, at give virksomheden i området mulighed for at udvide produktionen. I forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen, inddrages en del af et boligområde, beliggende umiddelbart syd for virksomheden og ud mod Herningvej til virksomhedsformål. Boligområdet omfatter 4 eksisterende boliger. 

    Lokalplanen udlægger to delområder. I delområde 1 må der være bebyggelse i op til 25 meter, spraytårne i op til 35 meter, samt siloer og enkelte bygningsdele (fx skorstene, antenne- og mobilmaster mm) i op til 40 meter. I delområde 2 ud mod Herningvej må der opføres bebyggelse i op til 10 meters højde. Derudover skal den gældende vejbyggelinje respekteres.

    Lokalplanen fastsætter bestemmelser for anvendelse, udstykning, placering og udformning af ny bebyggelse.

    Med den endelige vedtagelse af Lokalplan nr. 461 bliver den hidtil gældende Lokalplan nr. 333 for erhvervsområde ved Herningvej aflyst for det areal, der er omfattet af nærværende lokalplan. Lokalplan nr. 333 blev vedtaget af Ikast-Brande kommune den 10. oktober 2016.

    Retsvirkninger

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen. 

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt. 

    Lokalplanen: Lokalplanen er bindende. Der må ikke etableres forhold, som er i strid med lokalplanens bestemmelser på de ejendomme, der er omfattet af planen, medmindre der gives en dispensation.


    Klagevejledning

    Kommuneplantillæg nr. 42 og Lokalplan nr. 461 er vedtaget i henhold til planloven. Man kan påklage Byrådets endelige vedtagelse af planerne til Planklagenævnet, når planerne er offentligt bekendtgjort. Alle, der har en retlig interesse i planerne kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3. Du kan ikke klage over planernes indhold eller skønsmæssige afgørelser, det vil sige, hvis du for eksempel mener, at Byrådet skulle have truffet en anden afgørelse.

    Klagefristen er 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her