Gå til hovedindhold

Dagcenter Regnbuen

Dagcentret Regnbuen er et dagtilbud til voksne med varig nedsat fysisk- og/eller psykisk funktionsevne, hvor der er fokus på det sociale samvær, vejledning i hverdagsfunktioner samt en indholdsrig hverdag.

16. okt. 2024

Indhold

    To personer udenfor, der står og griner
    To personer sidder på en vippe
    Personer i gang med at rulle pebernødder ud

      Dagcenter Regnbuen

      Borgerne på Regnbuen er på grund af deres handicap, adfærd eller psyke ikke i stand til at modtage tilbud om produktions rettet beskæftigelse på beskyttet værksted.

      Borgernes funktionsniveau og udviklingstrin er meget forskellige, men alle har behov for pædagogisk støtte og vejledning til hverdags funktioner, socialt samvær og aktivering.

      Borgerne kan være hjemmeboende, bo i bofællesskab eller på bosteder med døgndækning.

      Vi er normeret til 20 fuldtidspladser. Det er muligt at blive indskrevet på fuld- eller halvtid efter behov.

      På Regnbuen vil vi:

      Gøre en forskel i DIT liv

      Møde DIG og DINE behov

      • ·         Give DIG mulighed for at udfolde dig til den bedste version af dig selv
      • ·         Og det vil vi fordi Du er vigtig i fællesskabet!

      Musik, sanseindtryk og frisk luft

      Hverdagen hos os er tilrettelagt ud fra borgernes ønsker samt behov og foregår i et tempo der nøje er tilpasset den enkelte. Derfor er aktiviteterne også forskellige fra borger til borger, vi har dog valgt at musik, sansepåvirkning og frisk luft er tre ting alle borgerne vil møde i dagligdagen. Således er alle dagligt så vidt som muligt, på en travetur, tur i kørestol eller cykeltur og mærker dermed vejr og vind samt de skiftende årstider. Ligeledes er sanglege og forskellige sansepåvirkninger et fast programpunkt.

      Vores hus

      Dagcenter Regnbuen er beliggende i en tidligere fabriksbygning nær Ikast centrum, det giver nogle ganske særlige rammer, som kombineret med en farverig indretning gør, at vi kan tilbyde oplevelser for alle sanserne, hvilket vi lægger stor vægt på.

      Regnbuen er indrettet så hver af vores grupper har deres eget rum, hvor de holder til en stor del af tiden, når de altså er i huset.

      Vi har indrettet et snoezelrum, hvor borgerne kan få udfordret sanserne med lys, lyd, dufte og andre sanseindtryk.

      Huset rummer desuden plads til at tage sig en lur, få massage og modtage fysioterapi for de af vores borgere, der er bevilget det.

       Hele huset er indrettet handicapvenligt med automatisk døråbner og uden dørtrin, så det er behageligt at komme rundt også med kørestol eller rollator.

      Regnbuen har en udendørs gårdhave med pergola, bord/bænkesæt, kørestolssandkasse samt hængesofa og takket være den centrale beliggenhed midt i Ikast har husets borgere og personale gode muligheder for at benytte sig af byens kulturelle tilbud: Svømmehal, bibliotek, cafebesøg , strøgture, indkøb og lignende.

      Rolige rammer

      I bygningen på Møllegade har tre af vores grupper deres daglige færden. Derudover har vi en gruppe på Rolighedsvej 5, mindre end 100 meter fra selve Regnbuen.

      Vores borgere

      Borgerne på Dagcenter Regnbuen er meget forskellige, med vidt forskellige aldre, behov og funktionsniveauer.

      For bedst muligt kunne give den enkelte de tilbud og den støtte de har behov er borgerne delt i fem forskellige grupper. Selv inden for grupperne kan der være stor forskel på alder og funktionsniveau, men gruppens borgere har nogenlunde ens behov i forhold til tempo og struktur i dagligdagen.

      Udover de tilbud der er i grupperne tilbydes borgerne jævnligt fælles aktiviteter og udflugter.

      Gruppe 1

      Tryghed, genkendelighed, glæde og omsorg for hinanden er kodeordene for gruppe 1.

      Vi fokuserer i gruppe 1 meget på den enkelte borgers livskvalitet og arbejder ud fra dette.

      Borgerne er i alderen 37-64 år. Flere bruger i hverdagen kørestol eller rollator.
      Vi forsøger at skabe en tryg og overskuelig hverdag, hvor borgerne oplever livskvalitet og trivsel. Dette gøres bl.a. ved faste genkendelige aktiviteter, som borgerne oplever som meningsfulde og har glæde ved at deltage i.

      Strukturen tilrettelægges ud fra den enkelte borger, hvor vi har fokus på at anerkende borgerne som individer, og hvor der benyttes individuelle kommunikationssystemer. Der er i hverdagen også mulighed for spontane aktiviteter eller projekter.

      Vi arbejder med demenspædagogik, ro og sansestimuli grundet borgernes udfordringer. Dette arbejdes med i hverdagen samt i netværksgruppe, hvor der er fokus på øget faglighed.

      Der er ny pædagogstuderende i gruppen hver ½ år.

      Vores borgere har mange interesser og deltager i forskellige aktiviteter, såsom Indkøb, Byture, Musik, Bagedage, Cykelture, Busture mv.

      Gruppe 2

      Aktivitet, udvikling og hygge er kodeordene for Gruppe 2 der er en af Regnbuens mere aktive gruppe og består af yngre brugere, som trives med en vis genkendelighed i dagligdagen, men som ikke har behov for at alt er struktureret.

      Brugernes funktionsniveau er meget forskellig, men alle har brug for støtte og vejledning i dagligdags funktioner.

      I gruppen arbejder vi med udvikling af personlige færdigheder, samt støtte i forhold til overgangen til voksenlivet hos gruppens yngste medlemmer, med fokus på kommunikation, social liv, selvbeskæftigelse, fællesaktiviteter og medbestemmelse.

      Aktiviteter der blandt andet tilbydes i gruppen, såsom Daglige huslige opgaver, Daglig morgensang, Morgengymnastik - 2x ugentlig, Busture, Traveture, Cykelture på duocykel, Bagning og madlavning 1x ugentlig

      Hjælp til individuelle indkøb, Spil og Nintendo Wii mv.

      Minigruppen

      Minigruppen har til huse på Møllegade. Gruppen består af 4 unge i alderen 20-35 år, samt 2 personaler.

      I Minigruppen arbejder vi bevægelsesorienteret og har fokus på motion. Vi tilbyder daglige gå- og cykelture uanset vind og vejr. Derudover tilbyder vi turer i gymnastiksal, svømmehal mm.

      I minigruppen vægter vi det sociale højt, og der er masse af muligheder for at spille spil, se film eller andet borgerne har lyst til sammen eller med personale.

      Hvert år tilbyder vi også nogle årlige arrangementer som vi deltager i, både store arrangementer med musik og lign. og mindre arrangementer på Regnbuen. Det kan f.eks. være julefrokoster og vores årlige sommerfest på Hotel Medi.

      Vi arbejder med struktur og genkendelighed - men stadig med plads til spontane ting fra borgerne. Vi bruger pictogrammer og dagstavler til at skabe et overblik over dagens forløb for borgeren. Stadig med plads til det spontane som borgerne har lyst til på dagen. 

      Vi tager på bustur en gang ugentlig. Gerne til et sted, hvor vi kan gå en tur, kigge på dyr og have madpakker.

      Vores Værdier

      På Dagcenter Regnbuen tager vi vores værdier alvorligt.

      Vi har udvalgt følgende værdier:

      • Rummelighed
      • Anerkendelse
      • Individualitet
      • Synlighed
      • Struktur
      • Empati

      Disse betyder i praksis:

      • På Regnbuen bliver alle borgere set, lyttet til, respekteret og taget med på råd i alle personlige anliggende.
      • Borgerne bliver respekteret/accepteret som de individuelle personligheder de hver især er.
      • Med humor som pædagogisk redskab, er vi opmærksomme på at skabe en god stemning i huset, så alle føler sig velkomne på Regnbuen.
      • Alle på Regnbuen bliver behandlet ligeværdigt.
      • Uanset Borgernes funktionsniveau arbejder vi på at skabe grobund for, at alle bliver forstået gennem forskellige kommunikationshjælpemidler.
      • Gennem socialt samvær, oplevelser og succes arbejdes med borgernes livsindhold og livskvaliteten fremmes.
      • Gennem en struktureret og forudsigelig tilrettelagt hverdag, skabes en tryg hverdag for borgerne, så de ved, hvad de kan forvente i dagens løb og har overskud til at deltage i aktiviteterne.

      Vores Pædagogik

      I Ikast-Brande Kommune har vi på VUH-området vedtaget Fælles Faglig Platform, som danner grundlag for pædagogikken på alle områdets bosteder og dagstilbud.

      Her på Regnbuen har vi valgt særligt at fokusere på Neuropædagogik samt Demens og sansestimuli.

      Fælles Faglig Platform

      I 2012 indførte Regnbuen og hele VUH det, vi kalder, Fælles faglig Platform. Vi har besluttet hvilke faglige tilgange vi primært vil tage afsæt i i vores arbejde og udarbejdet en strategi for at øge faglig læring og vidensdeling. Formålet er, at vi gennem faglige drøftelser i netværk kobler teori og praksis og på denne måde støtter hinanden til øget faglig udvikling. Med udgangspunkt i denne tankegang, har vi på Regnbuen valgt Neuropædagogik og Demens og sansestimuli, som de faglige tilgange vi på nuværende tidspunkt primært vil fokusere på.

      • Neuropædagogik handler om, hvordan vi med kendskab til hjernens funktioner og viden om hvordan dysfunktioner i hjernen kommer til udtryk i adfærd, kan tilrettelægge den pædagogiske indsats.
      • Demens og sansestimuli handler om, at indhente viden om aldringsprocesser hos udviklingshæmmede specielt med fokus på Alzheimer og downs syndrom for her igennem at kvalificere den pædagogiske indsats og aktivitetstilbuddene til ældre og demente borgere i vores dagtilbud.
      • Sansestimuli handler om hvordan vi med kendskab om sansestimuli, arousal, over- og understimulering af sanserne kan tilrettelægge den pædagogiske indsats for den enkelte borger, så de er i balance med sig selv.

      Aktiviteter

      På Dagcenter Regnbuen tilbyder vi vores brugere en lang række aktiviteter, som er tilpasset deres behov og ønsker. Det er vigtigt for os, at de oplever, at de har en høj grad af medbestemmelse og har indflydelse på, hvad der sker her i huset.

      Mange af de aktiviteter, vi tilbyder, går igen uge efter uge og er dermed med til at give en genkendelighed og struktur, som mange af vores borgere har behov for. Men vi har også en række årligt tilbagevendende aktiviteter, der kun finder sted en enkelt gang om året.

      Musik har stor betydning i dagligdagen på Regnbuen, der tilbydes forskellige musiske aktiviteter flere gange ugentligt.

      Regnbuen har indrettet snoezelrum, hvor borgerne kan få sanserne udfordret med lys, lyd, dufte og andre sanseindtryk. Vi tilbyder svømning i terapibassin til enkelte borger. Til borgere, som er bevilliget fysioterapi kan det udføres her.

      Fysisk aktivitet er en naturlig del af dagligdagen på Regnbuen, og alle er så vidt det er muligt dagligt på en travetur / kørestolstur / cykeltur.

      Derudover hygger vi os med håndbad, manicure, højtlæsning, diverse spil, kreative aktiviteter og meget mere.

      Som afveksling til hverdagen arrangeres udflugter, besøg på andre dagcentre, biografture og meget mere.

      Transport

      På trods af vores centrale placering midt i Ikast, så er det rart en gang imellem at kunne tage på lidt længere ture, til det formål har vi tre liftbusser.

      Busserne ejer vi sammen med Lundgården og de benyttes til fælles ture og aktiviteter.

      Til de lidt kortere udflugter har vi duocykler, så alle har mulighed for at få sig en cykeltur.

      Årlige begivenheder

      På Dagcenter Regnbuen har vi en række traditioner, som vi holder i hævd år efter år.

      Det er blandt andet:

      • Sansefestival
      • Sommerfest på Medi
      • Spillemænd på Regnbuen
      • Kulturfestival
      • Fastelavn
      • Skive Festival
      • Fest og motion
      • Løvfaldsmarch
      • Cafeturer
      • og så fejrer vi mange fødselsdage.

       

      Medarbejderstab

      Personalegruppen på Regnbuen består af et tværfagligt medarbejderteam bestående af pædagoger, plejehjemsassistent, omsorgsmedhjælper, servicemedarbejder, fælles administrativ medarbejder og chauffører.

      Link til personaleoversigt.

      Studerende

      Her på Dagcenteret har vi af og til studerende fra seminariet, der som en del af deres uddannelser i praktik hos os. Det er lærerigt både for de studerende og for de faste medarbejder, som ofte får ny inspiration.

      Her kan du se Regnbuens praktikbeskrivelse.

      Vi forventer at studerende hos os viser den samme interesse og glæde ved at være på Regnbuen som vores faste medarbejdere, så vi sammen med borgerne kan skabe de bedst mulige rammer.

      Forventninger til den studerende på Regnbuen:

      • Det forventes, at du synliggør dig selv i hverdagen
      • Det forventes, at du accepterer og respektere borgerne som ligestillede samfundsborgere
      • Du skal udvise initiativ, selvstændighed og motivation i forhold til aktiviteter
      • Du skal respektere aftalte beslutninger, normer og traditioner, samt deltage aktivt i det pædagogiske og praktiske arbejde på Regnbuen
      • Du skal lave dagsorden til vejledningstimerne
      • Du skal deltage aktivt på personalemøderne og være forberedt til ”den studerendes punkt”.
      • Du skal kunne deltage i de faste aktiviteter i hverdagen.
      • Det er en forventning fra Regnbuen, at du som studerende arbejder med dine kompetencemål, samt videns- og færdighedsmål, der er dikteret for din praktikperiode i studieordningen.

      Ny Medarbejder

      Det er vigtigt for os på Dagcenter Regnbuen at huset er et sikkert og trygt sted at opholde sig både for borgere og personale. Samtidig er det vigtigt for os at borgerne for den bedste støtte og at personalet har mulighed for personlig og faglig udvikling.

      For at sikre dette tilbydes medarbejderne på Regnbuen kurser, temadage, institutionsbesøg o.lign. for her igennem at dygtiggøre sig og få ny inspiration og information.

      Gennem interne personalerokeringer mellem dagcentrets basisgrupper, skabes fælles ansvarlighed for hele institutionen.
      Det daglige arbejde tilrettelægges så personalet så vidt muligt undgår alene arbejde. Sikkerhed og tryghed prioriteres højt, så arbejdsskader og nedslidning undgås.

      Et højt informationsniveau både internt på dagcentret og i forhold til vores eksterne samarbejdspartnere, sikrer at personalet er velorienteret og klædt på til at løse arbejdsopgaverne. Dette sikres på morgenmøder og personalemøder.
       
      Dagcenterets personaleressourcer udnyttes optimalt, således at personalet hjælper hinanden på tværs af grupperne. Et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, med gensidig respekt, tryghed og demokratiske spilleregler er det bærende element i personalesamarbejdet.

      Læs folderen: "Velkomst til nye medarbejdere"

      Beskeder fra centerlederen:

      Ikast den 13.02 2024

      Byrådet har besluttet, at tilbuddene i Center for Job, Aktivitet og Uddannelse samles i et fælles center på Jupitervej 4 Ikast. Garland forbliver på sin nuværende placering som satellit til Jupitervej 4 med ”grønne” aktivitetstilbud.

      Det tage ca. 1 år at sætte bygningen i stand og indrette efter centrets behov. Så det bedste skøn lige nu er, at vi kan forvente at flytte ind i det nye center og ud af hhv. STU, Lundgården og Regnbuen efter sommerferien 2025.

      Ikast den 09.01 2023

      Kære borgere og pårørende tilknyttet Bofællesskaberne på Grundtvigsvej, Dagcenter Regnbuen og Lundgården.

      Som en del af Byrådets godkendte besparelser på tværs af de forskellige områder i hele kommunen, skal vi også i Psykiatri- og Handicap i gang med at udmønte de besparelser, der gælder for vores afdeling. Der er tale om organisatoriske ændringer, som forventes at træde i kraft omkring sommeren 2023. Så der bliver god tid til processen frem mod den nye organisering.

      Besparelserne medfører følgende ændringer for organiseringen af tilbuddene tilknyttet min ledelse:

      Bofællesskaberne på Grundtvigsvej bliver fremover organisatorisk en del af Marienlund og indgår dermed under ledelse af Centerleder Rikke Hindkjær.

      Regnbuen og Lundgården indgår i et nyt fælles specialiseret Dagtilbudscenter og sammenlægges med Garland og STU. Planen er på sigt, at flytte Lundgården og STU ud af de nuværende rammer og samle medarbejdere og borgere på Garlands adresse.                                                                                                   

      Regnbuen vil være en del af det nye center, det er endnu uvist hvor Regnbuen placeres fysisk, af hensyn til borgergruppens behov og da der ikke er samme synergimuligheder med denne målgruppe.

      Teamlederen på alle tilbud forbliver en del af tilbuddene fremover som de er nu, så I vil forhåbentlig ikke mærke en stor forandring i hverdagen.

      Som sagt forventer vi, at den nye organisering først træder i kraft omkring sommeren 2023 og vi vil holde jer orienterede omkring processen løbende i den kommende periode., så snart vi kan melde noget mere konkret ud. Dette er derfor en meget overordnet orientering, så I er orienterede om, hvad der er i vente.

      Har I spørgsmål er I velkomne til at tage kontakt til undertegnede eller til teamlederne, så vil vi forsøge at melde tilbage så godt vi kan.

      Venlig hilsen

      Centerleder Heidi Nielsen.

      Mail: heini@ikast-brande.dk

      Tlf: 51556933

      Ny borger

      Regnbuen er nomineret til 20 fuldtidsplacerer og kan af og til tilbyde en ledig fuld eller heltids plads. Så måske er vi det rette dagtilbud for dig eller en du holder af.

      Det er din sagsbehandler ved kommunen der skal visitere dig til Dagcenter Regnbuen, så det er ham eller hende du skal tage en snak med, hvis du er interesseret i at få en plads hos os. 

      Få en rundvisning 
      Pårørende og eventuelle kommende borgere er altid velkomne til at kontakte os med henblik på en rundvisning og en snak om, hvad vi kan tilbyde.   

      For at lave en aftale, ring eller skriv til: 

      Leder Heidi Nielsen
      Tlf.: 99 60 52 30 eller 99 60 52 40
      E-mail: heini@ikast-brande.dk 

      Eller 

      Teamleder Bente Larsen
      Tlf.: 99 60 52 32
      E-mail: belar@ikast-brande.dk 

      Vi hjælper dig også gerne med kontakt til andre pårørende, hvis du ønsker en snak om, hvordan de oplever Dagcenter Regnbuen. 

      Regnbuen har lukket følgende dage i 2024

      Opstart efter juleferien:              2 januar

      Temadag:                                   19 marts

      Påske:                                        25. Marts - 1 april

      Kristi himmelfartsdag:                9 maj - 10 maj

      2. Pinsedag:                               20 maj

      Grundlovsdag:                           5 juni                                             

      Sommerferie:                             15 juli - 4 august

      Temadag:                                  17 september

      Juleferie:                                    21 december - 1 januar

      Opstart igen                                2. januar 2025

      Vores Politikker

      Sundhedsprofil

      Her kan du læse Regnbuens sundhedsprofil

      Seksualpolitik

      Her kan du læse Regnbuens seksualpolitik

      Kostpolitik

      Her kan du læse Regnbuens kostpolitik

      Rygepolitik

      Her kan du læse Ikast-Brande Kommunes rygepolitik

      Pårørendepolitik

      Her kan du læse Regnbuens pårørendepolitik