Forslag til Kommuneplantillæg nr. 44 og Lokalplan nr. 466 - Boliger, Stjernevejen, Brande
Ikast-Brande Kommune offentliggør forslag til et kommuneplantillæg og en lokalplan for et nyt boligområde i den sydlige del af Brande.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 44 og Lokalplan nr. 466 - Boliger, Stjernevejen, Brande
Den 9. september 2024 godkendte Ikast-Brande Byråd ovenstående planforslag. Planforslagene er offentliggjort den 12. september 2024.
Du kan finde forslagene til Kommuneplantillæg nr. 44 og Lokalplan nr. 466 som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter".
Du kan indsende bemærkninger, indsigelser eller ændringsforslag til planerne i høringsperioden fra den 12. september 2024 til og med den 7. november 2024. Se længere nede, hvordan du indsender høringssvar.
Formålet med kommuneplantillæg nr. 44 er, at ændre plangrundlaget for et landbrugsareal nord for Stjernevejen, syd for Brande bys eksisterende bykant. Planændringen skal muliggøre etableringen et nyt boligområde i tilknytning til de allerede udlagte boligområder øst for Hyvildvej. Boligområdet ligger i direkte tilknytning til boligområdet ved Paradisfuglen, som er under udbygning.
Planændringen i kommuneplanen skal gøre det muligt at lokalplanlægge for en boligudstykning tiltænkt seniorbofællesskabet ”Slugten”.
Med kommuneplantillægget bliver der udlagt et nyt byvækstareal i byzone, som rammelægges til tæt-lave boliger. Derudover ændres retningslinjen for særligt værdifulde landbrugsområder, idet det udpegede, særligt værdifulde landbrugsområde i området bliver reduceret med arealet i planområdet.
Der er stadig er en uudnyttet restrummelighed i allerede udlagte boligområder i Brande. Derfor kan der ikke blive udlagt et nyt boligområde ved Stjernevejen uden, at tilsvarende, uudnyttede boligarealer andet steds i kommunen bliver omfordelt til planområdet ved Stjernevejen. Med kommuneplantillæggets endelige vedtagelse bliver der derfor samlet taget 2,1 ha uudnyttet boligareal ud ved Ny Sandfeldvej/Herningvej i det nordvestlige Brande. Disse arealer er omfattet af naturbeskyttelses- og landskabsinteresser og kan derfor ikke udnyttes til boligformål. Med tillægget bliver arealet ved Ny Sandfeldvej/Herningvej i stedet rammelagt til rekreativt område.
Tillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.
Formålet med Lokalplan nr. 466 er, at skabe grundlag for, at en privat bygherre kan udnytte de muligheder for boligbyggeri, som Strukturplanen for Naturbydelen Brande Syd åbner op for i denne del af Brande.
Der er i strukturplanen lagt op til, at området ved Stjernevejen skal have en varieret boligsammensætning af både åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Med lokalplanen bliver der skabt mulighed for et bofællesskab med flere fællesfunktioner og en forenkling af boligarealet. Lokalplan giver mulighed for en bebyggelse, som består af 22-28 tæt-lave boliger, der forventeligt bliver på ca. 100 m2 pr. bolig. Boligerne kan opføres som dobbelthuse på små grunde på 250 m2 pr. boligenhed. Lokalplanen giver desuden mulighed for fælleshus, fælles orangeri, fælles urtehaver, fælles rekreative arealer og fælles parkeringspladser ved indkørslen til planområdet og langs boligvejen inde i planområdet.
Lokalplanen fastsætter bestemmelser for anvendelsen af området, udstykning, placering og udformning af ny bebyggelse.
Miljøvurdering
Planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). I henhold til lovens § 8, stk. 2 har Ikast-Brande Kommune gennemført en screening af planforslagene med det resultat, at de ikke skal miljøvurderes.
Ud fra en samlet vurdering af de miljøpåvirkninger, det vil medføre at opføre tæt-lave boliger i planområdet, vurderer Ikast-Brande Kommune, at planforslagene ikke skal miljøvurderes. Det er vurderet, at en realisering af planerne ikke vil medføre væsentlige indvirkninger på miljøet. Tæt-lav boligbebyggelse forventes ikke at belaste miljøet væsentligt mere end den nuværende anvendelse til landbrugsformål.
Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslagene er truffet på baggrund af en screening af miljøfaktorer i overensstemmelse med det brede miljøbegreb i miljøvurderingsbekendtgørelsen. Det betyder, at man i et screeningsskema har forholdt sig til de nødvendige miljø- og naturforhold. Screeningsskemaet kan udleveres ved henvendelse til Teknik og Miljø.
Du kan påklage Kommunens afgørelse om, at der ikke er behov for at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene. Klagefristen er fire uger fra offentliggørelsesdatoen den 12. september 2024. Se herunder, hvordan du kan klage.
Du kan finde planforslagene nederst på siden under "Dokumenter" eller ved at kontakte Teknik og Miljø i Administration Vest i Ikast.
Hvis du har bemærkninger eller ændringsforslag til planforslagene, kan du indsende et høringssvar til:
teknikogmiljoomraade@ikast-brande.dk
Hvis du ikke har mulighed for at sende på e-mail, kan du sende et brev til:
Ikast-Brande Kommune,
Plan og Udvikling,
Sjællandsgade 6,
7430 Ikast
Kommunen skal have modtaget dit høringssvar med bemærkninger m.m. senest torsdag den 7. november 2024.
Husk, at oplyse dit navn og adresse.
Retsvirkninger
Retsvirkninger for kommuneplantillægget
Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.
Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.
Midlertidige retsvirkninger for lokalplanen
Ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, må ikke blive bebygget eller i øvrigt anvendes på en måde, der skaber risiko for at foregribe den endelige lokalplans indhold. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra lokalplanforslaget er offentliggjort den 12. september 2024 og indtil, lokalplanen er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, dog højst i ét år.
Klagevejledning
Byrådets godkendelse af planforslagene kan endnu ikke påklages til Planklagenævnet. Det er først i forbindelse med byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentlige bekendtgørelse af planerne, at man kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3.
En afgørelse efter Miljøvurderingsloven § 10, om at Ikast-Brande kommune ikke skal gennemføre en miljøvurdering af planforslagene, kan påklages til Planklagenævnet efter reglerne i Planloven, jf. miljøvurderingsloven § 48, stk. 1. Efter Planlovens § 58 stk. 1, nr. 3, kan kun retlige spørgsmål påklages.
Klagefristen er fire uger fra den dag, hvor Kommunens afgørelse og planforslagene bliver offentliggjort, det vil sige fra den 12. september 2024.
Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. I den forbindelse vil alle indsendte høringssvar inkl. vedhæftede dokumenter indgå i den videre behandling. Det betyder, at navn, adresse og e-mail, som er oplyst i høringssvarene, vil være offentligt tilgængelige, ligesom de pågældende høringssvar.
Hvis du er omfattet af navne- og adressebeskyttelse og du indsender høringssvar/bemærkninger må du meget gerne gøre os opmærksom på dette. Vi foretager dog en kontrol af registreret navne- og adressebeskyttelse ved modtagelse af høringssvar/bemærkninger. Disse oplysninger bliver i givet fald ikke offentligt tilgængelige.
Indsendte høringssvar vil også være omfattet af offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt. Høringssvar fra borgere med navne- og adressebeskyttelse vil blive udleveret uden angivelse af navn og adresse.
Du kan kontakte Ikast-Brande Kommunes databeskyttelsesrådgiver om dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen på dbr@ikast-brande.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet over kommunens behandling af dine personlige oplysninger. På Datatilsynet.dk kan du læse mere om databeskyttelsesrådgiverens rolle.
Kontakt Plan og Udvikling
Har du spørgsmål til kommuneplantillægget, så kontakt:
Marie Lyster Nielsen
Planlægger
E-mail: maniels@ikast-brande.dk
Direkte tlf.: 9960 3308
Har du spørgsmål til lokalplanen, så kontakt:
Jeanette Ishi Lehn
Planlægger
E-mail: jeleh@ikast-brande.dk
Direkte tlf.: 9960 3311