Gå til hovedindhold

Forslag til kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan nr. 436 - Centerområde, La Cours Vej, Ikast

Ikast-Brande Kommune offentliggør forslag til et kommuneplantillæg og en lokalplan for et nyt centerområde i Ikast.

14. sep. 2023
  • Læs op

Indhold

    Forslag til tillæg nr. 17 til Ikast-Brande Kommuneplan og Lokalplan nr. 436 - Centerområde, La Cours Vej, Ikast

    Den 11. september 2023 godkendte Ikast-Brande Byråd ovenstående planforslag. Planforslagene er offentliggjort den 14. september 2023.

    Du kan finde forslagene til kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan nr. 436 som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter".

    Du kan indsende bemærkninger, indsigelser eller ændringsforslag til planerne i høringsperioden fra den 14. september 2023 til og med den 09. november 2023. Se længere nede, hvordan du indsender høringssvar. 

    Formålet med kommuneplantillæg nr. 17 er, at ændre plangrundlaget for en del af erhvervsområdet ved La Cours Vej i Ikast. Med tillægget bliver der i kommuneplanen udlagt et nyt rammeområde til centerformål (aflastningsområde). I aflastningsområdet kan der blive etableret store udvalgsvarebutikker, som kommer til at ligge i tilknytning til jem og fix, McDonalds, OK benzin og Padel-World Ikast. Med endelig vedtagelse af kommuneplantillægget bliver det eksisterende erhvervsområde reduceret.

    Kommuneplanens detailhandelsstruktur for Ikast rummer ingen aflastningsområder i dag. Da detailhandelsstrukturen nu bliver ændret med udlæg af et aflastningsområde, skal kommuneplantillæggets redegørelse opfylde en række lovkrav. Derfor er tillægget suppleret med en detailhandelsredegørelse, som bl.a. belyser kundegrundlaget og behovet for et aflastningsområde til udvalgsvarebutikker udenfor bymidten i Ikast. Derudover belyser redegørelsen påvirkningen af den eksisterende detailhandel i byen og oplandet hertil. Redegørelsen viser, at der i Ikast-Brande Kommune er grundlag for yderligere 16.700 m2 udvalgsvarebutikker og butikker med særlig pladskrævende varegrupper.

    Med kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan nr. 436 gives der mulighed for et samlet butiksareal på maks. 7.000 m2 ved La Cours Vej.

    Kommuneplantillægget sætter rammerne for lokalplanlægningen.

    Formålet med Lokalplan nr. 436 er, at muliggøre etablering af udvalgsvarebutikker med funktionelle tilkørselsforhold samt lettilgængelige parkeringsmuligheder. Planlægningen skal desuden sikre, at den fremtidige bebyggelses omfang og udformning indpasser sig i lokalområdet og fremstår som en samlet helhed.

    Lokalplanen giver mulighed for, at der kan opføres udvalgsvarebutikker på mindst 500 m2 og med en maksimal bygningshøjde på 10 meter. Butiksfacaderne skal orienteres omkring et centralt parkeringsanlæg med tilkørsel fra La Cours Vej. Der må ikke etableres vejadgang, varegård, oplag eller opsættes digital skiltning mod Uhregårds Alle.

    Lokalplanen skal sikre, at der etableres en stiadgang for cyklister/gående direkte fra Uhregårds Alle ind i centerområdet.  Lokalplanen fastsætter bestemmelser for anvendelse, udstykning, placering og udformning af ny bebyggelse og parkering.

    Med den endelige vedtagelse af Lokalplan nr. 436 bliver Lokalplan nr. 151 aflyst for den del af lokalplanområdet, som lokalplan nr. 436 vedrører. Lokalplan nr. 151 blev vedtaget af Ikast Kommune den 20. december 2006.

    Miljøvurdering
    Planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Planforslagene er derfor screenet om der skal foretages en miljøvurdering.

    Ud fra en samlet vurdering af de miljøpåvirkninger, det vil medføre at udlægge planområdet til aflastningsområde til store udvalgsvarebutikker, vurderer Ikast-Brande Kommune, at planforslagene ikke skal miljøvurderes. Det er vurderet, at ændringerne ikke vil medføre væsentlige indvirkninger på miljøet.

    Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslagene er truffet på baggrund af en screening af miljøfaktorer i overensstemmelse med det brede miljøbegreb i miljøvurderingsbekendtgørelsen. Det betyder, at man i et screeningsskema har forholdt sig til de nødvendige miljø- og naturforhold. Screeningsskemaet kan udleveres ved henvendelse til Teknik og Miljø.

    Du kan påklage Kommunens afgørelse om, at der ikke er behov for at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene. Klagefristen er fire uger fra offentliggørelsesdatoen den 14. september 2023. Se herunder, hvordan du kan klage.

    Du kan finde planforslagene nederst på siden under "Dokumenter" eller ved at kontakte Teknik og Miljø i Administration Vest i Ikast.

    Hvis du har bemærkninger eller ændringsforslag til planforslagene, kan du indsende et høringssvar til:

    teknikogmiljoomraade@ikast-brande.dk

    Hvis du ikke har mulighed for at sende på e-mail, kan du sende et brev til:

    Ikast-Brande Kommune, Plan og Udvikling, Sjællandsgade 6, 7430 Ikast

    Kommunen skal have modtaget dit høringssvar med bemærkninger m.m. senest den 9. november 2023.

    HUSK, at oplyse dit navn og adresse.

    Retsvirkninger 

    Kommuneplantillægget: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Når kommuneplantillægget er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, har Byrådet jf. planlovens § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at udstede forbud mod udstyknings- og byggeønsker samt ønsker om at ændre anvendelse.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 2 angår kun byzonearealer. Den giver byrådet mulighed for at modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

    Bestemmelsen i § 12, stk. 3 angår både byzonearealer og sommerhusområder. Bestemmelsen gør det muligt for byrådet at forhindre ny bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

    Lokalplanen: Ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, må ikke bebygges eller i øvrigt anvendes på en måde, der skaber risiko for at foregribe planernes endelige indhold. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra offentliggørelsesdatoen og indtil lokalplanen er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, dog højst i ét år.

     

    Klagevejledning 

    Det er først i forbindelse med byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentlige bekendtgørelse af planer, at man kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3.

    En afgørelse efter Miljøvurderingsloven § 10, om at Ikast-Brande kommune ikke skal gennemføre en miljøvurdering af planforslagene, kan påklages til Planklagenævnet efter reglerne i Planloven, jf. miljøvurderingsloven § 48, stk. 1. Efter Planlovens § 58 stk. 1, nr. 3, kan kun retlige spørgsmål påklages. Klagefristen er fire uger fra den dag, hvor Kommunens afgørelse og planforslagene bliver offentliggjort, det vil sige den 14. september 2023.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her