Gå til hovedindhold

Forslag til Lokalplan nr. 457 - Boligområde ved Nordlundvej i Brande

Ikast-Brande Kommune offentliggør lokalplanforslag, miljøvurderinger og udkast til §25-tilladelse for et nyt boligområde ved Nordlundvej i Brande

21. mar. 2024
  • Læs op

Indhold

    Forslag til Lokalplan nr. 457 - Boligområde ved Nordlundvej i Brande

    Ikast-Brande Kommune har den 18. marts 2024 godkendt ovenstående lokalplanforslag.

    Planforslaget er offentliggjort den 21. marts 2024 sammen med en miljøvurdering af lokalplanforslaget, bygherres miljøkonsekvensvurdering af det konkrete boligområde og Kommunens udkast til §25-tilladelse.

    Du kan finde planforslaget og de andre dokumenter som pdf-filer nederst på siden under "Dokumenter". 

    Du kan indsende bemærkninger eller ændringsforslag til planforslagene i høringsperioden fra den 21. marts 2024 til og med den 16. maj 2024. Se længere nede, hvordan du indsender et høringssvar.

    Baggrund for planlægningen
    Lokalplanforslaget er udarbejdet på grundlag af en ansøgning fra grundejer, der ønsker at udnytte de muligheder for boligbyggeri, som Kommuneplanen og Strukturplanen for Brande Syd åbner op for. 

    Det offentliggjorte lokalplanforslag erstatter det tidligere forslag til Lokalplan nr. 457, som var i offentlig høring henover sommeren 2023 sammen med en miljøvurdering af planforslagets eventuelle miljøpåvirkninger.

    Efter høringsperioden sidste sommer anmodede bygherre Byrådet om at foretage nogle ændringer i lokalplanforslagets delområdeafgrænsninger og bestemmelser inden endelig vedtagelse. Ikast-Brande Kommune vurderer, at ændringerne er så væsentlige, at det forudsætter en fornyet høring. Ikast-Brande Kommune fremlægger derfor et revideret forslag til Lokalplan nr. 457 og en revideret miljøvurderingsrapport.

    Lokalplanens formål og indhold
    Formålet med lokalplan nr. 457 er, at fastlægge bestemmelser for den nye boligbebyggelse og de tilhørende fælles, grønne friarealer. Lokalplanen sikrer, at boligområdet bliver afgrænset mod sydvest med et tæt beplantningsbælte og at bebyggelse bliver indpasset i det eksisterende landskab.

    Lokalplanen giver mulighed for at opføre i alt ca. 110 åben-lave boliger (fritliggende énfamiliehuse) og tæt-lave boliger (rækkehuse og/eller dobbelthuse) i dele af planområdet. Andre arealer må kun anvendes til aktivitetshus, grønne områder og fællesarealer til områdets beboere. Lokalplanområdet er delt op i en række delområder for at præcisere anvendelsen af de forskellige arealer. Lokalplanen rummer bestemmelser om vejadgang, bygningernes omfang og udseende, fællesarealer, beplantning mm.

    Miljøvurdering af lokalplanforslaget 
    Lokalplanforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Ifølge miljøvurderingsloven skal man som udgangspunkt gennemføre en miljøvurdering af planer, hvis de udarbejdes inden for fysisk planlægning og arealanvendelse og fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er omfattet af lovens bilag 1 og 2. Boligområdet ved Nordlundvej skal overføres til byzone og er derfor omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, nr. 10 b “Anlægsarbejder i byzoner.....”.

    En undtagelsesbestemmelse i miljøvurderingsloven giver i nogle tilfælde mulighed for at gennemføre en vurdering af, om planer og programmer kan få væsentlig indvirkning på miljøet. Det er vurderet, at boligområdet ved Nordlundvej ikke kan anses for et mindre område og ikke udgør en mindre ændring af den eksisterende planlægning for området. Derfor er lokalplanforslaget ikke omfattet af undtagelsesbestemmelsen i miljøvurderingsloven. Det er dermed obligatorisk at gennemføre en miljøvurdering af planforslaget.

    Miljøvurderingen er sammenfattet i en miljørapport, der vurderer den sandsynlige, væsentlige indvirkning på miljøet af planens gennemførelse og rimelige alternativer under hensyn til planens eller programmets mål og geografiske anvendelsesområde.

    Miljøkonsekvensvurdering og udkast til §25-tilladelse
    Den rydning, der er foretaget af skoven i planområdet, er omfattet af krav om miljøkonsekvensvurdering og § 25-tilladelse. Derfor har bygherre fået udarbejdet en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af skovrydningen, som en integreret del af det samlede boligområdeprojekt. Vurderingen er sammenfattet i en miljøkonsekvensrapport.

    Miljøkonsekvensrapporten behandler de potentielle væsentlige miljøpåvirkninger ved det konkrete boligområdeprojekt. Miljøkonsekvensrapporten er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter.

    Rapporten indeholder en beskrivelse og vurdering af den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet, som projektets gennemførelse vurderes at medføre. Rapporten er dermed grundlaget for udkastet til en §25-tilladelse, som er i høring sammen med miljøkonsekvensrapporten. En §25-tilladelse er Kommunens afgørelse, som giver bygherren lov til at påbegynde etableringen af boligområdeprojektet.

    Du kan finde lokalplanforslaget, miljørapporten miljøkonsekvensrapporten og udkastet til §25-tilladelsen nederst på siden under "Dokumenter" eller ved at kontakte Teknik og Miljø i Administration Vest i Ikast.

    I høringsperioden har alle ret til at komme med indsigelser, bemærkninger eller ændringsforslag til lokalplanforslaget. Bemærk, at miljørapporten, som indeholder en miljøvurdering af lokalplanen, ikke er et forslag men et færdigt dokument, som ledsager lokalplanforslaget. Det er derfor kun lokalplanforslaget, der er i høring.

    I høringsperioden kan du også sende bemærkninger til miljøkonsekvensvurderingen/-rapporten og udkastet til §25-tilladelsen.

    Du kan indsende et høringssvar til:

    teknikogmiljoomraade@ikast-brande.dk

    Hvis du ikke har mulighed for at sende på e-mail, kan du sende et brev til:

    Ikast-Brande Kommune, 
    Plan og Udvikling, 
    Sjællandsgade 6, 
    7430 Ikast

    Kommunen skal have modtaget dit høringssvar med bemærkninger m.m. senest den 16. maj 2024.

    Husk, at oplyse dit navn og adresse.

    Retsvirkninger

    Ejendomme, der er omfattet af lokalplanforslaget, må ikke bebygges eller i øvrigt anvendes på en måde, der skaber risiko for at foregribe planernes endelige indhold. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra offentliggørelsesdatoen og indtil lokalplanen er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, dog højst i ét år.

    Klagevejledning

    Lokalplanen: Det er først i forbindelse med byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentlige bekendtgørelse af lokalplanen, at man kan påklage retlige spørgsmål til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1 nr. 3.

    Miljøkonsekvensvurderingen af lokalplanen og § 25-tilladelsen: Du kan ikke klage over den offentliggjorte miljøkonsekvensrapport eller udkastet til § 25 tilladelsen. Du kan først klage, når Kommunen har truffet afgørelse om at meddele endelig tilladelse til projekter omfattet af krav om miljøkonsekvensvurdering. Det vil sige, at du kan klage, når den endelige § 25 tilladelse er offentliggjort på Kommunens hjemmeside.

    Afgørelsen kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Du er klageberettiget, hvis du har en retlig interesse i sagens udfald. Du kan påklage både retlige og skønsmæssige spørgsmål, jf. miljøvurderingslovens § 49.

    Ønsker du at klage, så læs mere i klagevejledningen her 

    Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. I den forbindelse vil alle indsendte høringssvar inkl. vedhæftede dokumenter indgå i den videre behandling. Det betyder, at navn, adresse og e-mail, som er oplyst i høringssvarene, vil være offentligt tilgængelige, ligesom de pågældende høringssvar.

    Hvis du er omfattet af navne- og adressebeskyttelse og du indsender høringssvar/bemærkninger må du meget gerne gøre os opmærksom på dette. Vi foretager dog en kontrol af registreret navne- og adressebeskyttelse ved modtagelse af høringssvar/bemærkninger. Disse oplysninger bliver i givet fald ikke offentligt tilgængelige.

    Indsendte høringssvar vil også være omfattet af offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt. Høringssvar fra borgere med navne- og adressebeskyttelse vil blive udleveret uden angivelse af navn og adresse.

    Du kan kontakte Ikast-Brande Kommunes databeskyttelsesrådgiver om dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen på mail: dbr@ikast-brande.dk. Du har ret til at klage til Datatilsynet over kommunens behandling af dine personlige oplysninger. På Datatilsynet.dk kan du læse mere om databeskyttelsesrådgiverens rolle.